ВестиКосово

Јевтић: Срби на КиМ очекују од међународне заједнице да спречи хуманитарну кризу

Живот Срба на КиМ никада није био тако тежак и то је резултат политике режима из Приштине. Укидањем динара, Србима се суштински шаље порука да не треба да живе овде, каже потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.

Сваки дан који прође без решења за укидања динара за Србе на Косову и Метохији ће бити све тежи, каже за РТС Јевтић.

„Решења нема јер, актуелни режим у Приштини не жели решење, тај режим је део проблема, а не решења. Велики број Срба је већ напустио ове просторе, а после овога тај тренд се наставља“, рекао је за РТС потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца.

Јевтић очекује реакцију међународне заједнице јер, како каже, када људи немају основна средства за преживљавање онда то јесте хуманитарно питање.

„Међународна заједница треба да пређе са речи на дела, и то је оно што очекујемо. С друге стране, имамо велику подршку наше државе и председника Србије. Немамо никаква очекивања од Аљбина Куртија и режима у Приштини, али очекујемо од међународне заједнице да спречи ову хуманитарну кризу“, поручио је Јевтић.

Управо је подршка Београда оно што је за Србе на Ким најзначајније.

„Подршка Београда је значајна, јер за нас то представља наду и улива нам додатну снагу да ћемо ово превазићи. Нас боли када чујемо ставове неких људи из опозиције налик оним из Приштине. Нама је пре свега потребно јединство и подршка какву нам пружа Влада Србије и председник“, рекао је потпредседник Српске листе.

Говорећи о пуцњави у Доњој Битини, Јевтић каже да је то сигурно етнички мотивисано и да је то последица неделовања и ћутања на оно што се и пре дешавало.

„Ту пре свега мислим на рањавање српске деце на Бадње вече и то је још једно упозорење Србима да нису пожељни овде. Разговараћемо са представницима села и имаћемо Одбор за безбедност, али је кључно шта ће међународни представници учинити. Ако се настави са ћутањем, тешко да се овако нешто неће наставити“, рекао је Јевтић.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон