Косово

Крајње време да се формира ЗСО; Ћутање међународних актера пркоси здравом разуму

Мисија Републике Србије при ЕУ објавила је, поводом тога што се данас навршава 4.000 дана од када је усвојен Бриселски споразум по коме се Приштина обавезала да формира Заједницу српских општина, да власти у Приштини на челу са премијером Аљбином Куртијем, до данас нису показале вољу да успоставе витални оквир и додатно га отежавају наметањем албанских градоначелника и одборника у српским општинама.

Мисија је на свом званичном Твитеру подсећа да је Приштина потписала и ратификовала Споразум, али да то није спречило Косово да достигне неколико прекретница уз подршку међународне заједнице, укључујуц́и издавање виза са ЕУ, препоруку за придруживање СЕ и унапређење статуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а.

“С тим у вези, крајње је време да међународни партнери задрже Куртија одговорним и критички се ангажују са евидентним недостатком воље да се спроведу претходно договорени аранжмани и омогуц́и стабилно и мирно постојање Срба”, наводи се у објави.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је да је Споразум, који подразумева и оснивање ЗСО, потписан и ратификован двотрећинском већином гласова у приштинској скупштини, али да премијер Курти и даље одбија да га спроведе, што додатно омета успостављање наметањем албанских градоначелника и одборника у српским општинама.

“Иако овакво Куртијево понашање не треба никога да изненади, прец́утно одобравање међународних актера пркоси здравом разуму и противречи свим принципима. Не постоји други начин да се опише чињеница да је Косово* у међувремену добило шаку шаргарепе, укључујуц́и либерализацију визног режима са ЕУ, препоруку за придруживање СЕ и унапређење статуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а”, написао је он на свом Твитеру.

Додао је и да када имате посла са “дилером на точковима”, не можете очекивати ништа осим трика и смицалице, али да “интернационалци” који би требало да држе Куртија одговорним, затварају очи пред свим његовим лукавствима, постајуц́и све више саучесници у његовим преварама.

Помоц́ник министра за европске интеграције задужен за политичке и економске критеријуме у процесу приступања ЕУ Мирослав Гачевић истакао је на истој друштвеној мрежи, да је очигледна неправда то што Приштина ни после 4.000 дана није формирала ЗСО.

“Индиферентност Запада само продубљује рану. Колико ц́е још међународна заједница игнорисати ово критично питање”, запитао се он.

Раније данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић подсетио је да је Приштина пре 4.000 дана преузела обавезу да формира Заједницу српских општина, а да је Београд добио чврсте међународне гаранције да ће то бити учињено, као и да је  одлично разумео западну политику двоструких аршина, јер за саботирање процеса нормализације, Приштина не само да није адекватно санкционисана, већ су награђени отварањем перспектива за чланство у појединим међународним организацијама.

Српски дипломата у Савету Европе Ђорђе Цицовић запитао се да ли ће европски партнери да награде Куртија за “европске вредности/владавину права/људска права” на Косову, при чему занемарују чињеницу да вец́ 4.000 дана избегавају оснивање Заједнице српских општина.

“Четири хиљаде дана‼ Само питам ЕУ”, написао је он на Твитеру.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон