ДруштвоКосовоНасловна

Лапље Село: Одржан седми Сајам образовања

У присуству матураната средњих школа, декана, професора и асистената Приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици, представника локалних власти у Средњошколском центру у Лапљем Селу данас је одржан седми по реду Сајам образовања „Дођи, информиши се“.

Сајам који је и ове године одржан под слоганом „Дођи и информиши се“, намењен је ученицима завршних разреда средњих школа, како би на једном месту могли да добију све потребне информације о наставку школовања.  Матурантима из општине Грачаница али и деканима, професорима и асистентима Приштинског Универзитета обратила се председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић. Она је казала да је одлука о одабиру академских студија једна је од најважнијих животних одлука и да је Сајам образовања у Лапљем Селу и ове године организован како би ученицима завршних разреда средњих школа приближили понуду и квалитет академских студија.

„И ове смо године у сарадњи са Приштинским Универзитетом са седиштем у Косовској Митровици омогућили одржавање сајма образовања како би вам приближили, не само поруку и квалитет Академских студија већ да мотивишемо све средњошколце који се још увек двоуме шта одабрати за будући позив. Одлука о одабиру академских студија једна је од најважнијих одлука која ће утицати на ваш будући живот, професију која ће красити вашу будућност, али и изградити ваш карактер и обликовати га према одговорности која је пред вама. Ово није само сајам образовања, ово је сајам културе и знања“, рекла је обраћајући се присутнима председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

Она је у име општине Грачаница свим средњошколцима пожелела успех у даљем академском животу а професорима да и даље као и до сада имају стрпљење и разумевање за како је казала „нашу децу која својим трпљењем и опстанком на Косову то заслужују“.

„Нама је доста битно да наши ученици упишу факултет овде на нашим просторима, пре свега нама овде требају образовани људи, људи који ће бранити наше националне интересе што је од превасходног значаја за опстанак и останак нашег народа“, рекао је Срђан Поповић, начелник Косовског округа.

Деканица Правног факултета Приштинског Универзитета Слободанка Перић рекла је отварајући Сајам образовања у Лапљем Селу да на Универзитету ради преко 750 наставника и сарадника као и систем од шест студентских домова за смештај студената а да је школарина за самофинанирајуће студенте међу најмањима од свих универзитета не само у Србији него и у региону.

„Наш Универзитет од 1999. године нема само наставну и научну функцију. Његова улога је много већа а то је да је он генератор опстанка нашег народа, сваког нашег детета сваке наше породице и та нас улога обавезује. Зато ја препоручујем наш Универзитет јер имате могућност да близу ваших домова студирате факултет“, рекла је деканица Правног факултета.

На постављеним штандовима, своје програме представили су факултети Универзитета у Приштини са седиштем у Северној Митровици, као и високоструковне школе.

Ученици завршних разреда средњих школа са територије општине Грачаница имали су и ове године прилику да се упознају са предностима и понудама факултета, различитих струка и савременим наставним средствима и да се већ сада определе чиме ће се бавити у будућности.

Седми Сајам образовања, под слоганом „Дођи и информиши се“, организовао је Дом културе „Грачаница“ у сарадњи са Општином Грачаница, Привременим органом Општине Приштина, Косовско-управним округом и Универзитетом у Приштини.

У оквиру Сајма образовања у просторијама Средњошколског центра одржан је и продајни Ускршњи базар ученика средње Економске школе којим желе да помогну у сакупљању новчаних средстава за помоћ вршњацима слабијег материјалног статуса за одлазак на матурску екскурзију.

Председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић са сарадницима обишла је Базар како би се придружила овом хуманом чину ученика Економске школе.

Извор: Општина Грачаница, РТВ Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон