Косово

Манастир Драганац: Кфор искористио посету да помогне монасима

Припадници Тима за надзор и везу америчког КФОР-а посетили су ове недеље манастир Драганац, а у оквиру својих редовних обилазака, наводе из манстира.

Војници су посету искористили за целодневну помоћ братији манастира у сређивању прилаза манастиру и манастирске економије.

„Била је ово још једна прилика за ближе упознавање и за заједничку бригу о верском и културном објекту Српске Православне Цркве“, навели су у овом манастиру.

Поред Високих Дечана, Пећке Патријаршије, Грачанице, и призренске богословије, један од омиљених манастира је и Драганац који се налази у Косовском Поморављу. У питању је једини живи манастир на истоку Косова и мештани га називају својим духовним светиоником.

Из године у годину све је популарније стециште и за вернике из централне Србије, Црне Горе, дијаспоре и Северне Македоније.

Први пут се спомиње у даровници српског кнеза Лазара 1381. године, и као и село које је постојало око манастира добио је име управо по Лазаревој кћери Драгани. Изграђен је на месту старе средњовековне цркве између 1865. и 1869. године и посвећен Светом Архангелу Гаврилу.

Извор: Радио Косовска Митровица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон