КосовоНасловна

Мештани централног Косова забринути због укидања динара и немогућности подизања прихода

Велика је забринутост мештана централног Косова  због укидања динара као средства плаћања на Косову. Одлука Централне банке Косова највише се одражава на најстарије суграђане.

– Ми који смо мало старији, покретнији можемо отићи до централне Србије и подићи своје пензије, а шта са овим људима који су изузетно болесни који леже, који су непокретни. Како ће они отићи и како ће они подићи своје пензије? Да ли ће неко моћи да уместо њих оде да подигне те пензије? Да ли ће неко моћи њихове лекове да узме у Србији? Све то се изузетно много одражава поготово на нас старије, а видим да се одражава и на млађе. Када кажете да траже решење за ову насталу ситуацију мени то помало личи да се они са нама играју, да прође неко извесно време да се то заборави и да то тако и остане. Да ли они мисле да смо ми стварно малоумни, да не разумемо шта они хоће и шта желе или мисле да ће то онако само од себе да се реши. Неће моћи само од себе да се реши. А и ако га решимо, поново ће смислити неку глупост неку будалаштину да нам све то зауставе да нам оспоре и да поново патимо, патимо и патимо – каже за РТВ Грачаница пензионер Срећко Тодоровић.

Тодоровић истиче да су Срби на Косову навикли на одлуке Приштине које угрожавају живот, али упрокос свим недаћама опстали су и остали на овим просторима.

– Нисмо очекивали ни да ће забранити увоз млека. Нисмо очекивали да ће забранити увоз плазма кекса. Нисмо очекивали да ће забранити да уносимо српске лекове које узимамо у Србији јер тамо морамо и да их узимамо. Нисмо очекивали да ће нам забрањивати воду, струју, бојим се да ће једнога дана можда успети и да нам забране и да дишемо овај косовски ваздух, али упркос томе српски народ је изузетно жилав и отпоран народ. Ми ћемо опстати на овим просторима ма какве он мере доносио и надам се да ће нам се и колеге Албанци придружити у томе јер их има ја мислим преко пет хиљада који примају наше српске пензије и они морају ићи у централну Србију да подигну своје пензије, али не знам због чега ћуте и зашто не подижу свој глас, требало би и они да подигну свој глас и заједно са нама да натерамо све те да промене своју одлуку и донесу одлуку у корист не Срба него у корист људи који живе на централном Косову и Метохији – каже Тодоровић.

Одлука Приштине да се укине динар као средство плаћања од 1-ог Фебруара, на Косову из дана у дан знатно отежава живот Срба.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон