Политика

Миливојевић: Отпор Београда Резолуцији у УН даће резултат независно од гласања

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић рекао је да изјава председника Србије Александра Вучића да ће подносиоци Резолуције о Сребреници у УН у Србији имати озбиљног противника значи да се Београд одлучио на отпор оним покушајима који треба да доведу у питање положај српског народа сада и за убудуће, оценивши да ће тај отпор сасвим сигурно дати резултат независно од тога какав ће исход гласања за усвајање резолуције бити.

Миливојевић је у изјави за Т а н ј у г истакао да сама чињеница да Србија пружа отпор, наилази на нека разумевања и да ће сасвим сигурно бити гласова против, као и уздржаних, већ значи успех Србије и српске политике у одбрани државних и националних интереса.

Сматра да је ово и улагање у неку врсту будућности Србије јер ће се потврдити да Србија има значајан међународни положај, и да на овај начин улаже у будућност у смислу јачања своје позиције у колективном југу, корпусу земаља који чини три четвртине човечанства који, према његовим речима, има разумевања за ставове Србије.

„То је простор у ком треба очекивати да ће на овим основама, на овоме што се сада гради, српска политика убудуће градити своју позицију као независна војно неутрална држава са интенцијом да са свима има отворене канале и односе. То је нешто што је некада било упориште и политике ове земље и нешто на шта се Србија може ослонити“, навео је он.

Миливојевић наводи да је намера оних који спонзоришу резолуцију да отворе питање Дејтонског споразума и да усмере будућу политику и политичко стање у Босни и Херцеговини у правцу ревизије Дејтонског споразума у складу са духом споразума, а не словом споразума.

„Слово споразума није спорно, али оно смете реализацији неких стратешких западних циљева који се тичу децентрализације БиХ и остваривања могућност да се НАТО тако прошири и да се још неки циљеви реализују на овим просторима везано за политику према Русији и КиМ“, оценио је он.

Уколико резолуција прође на начин како је она конципирана да питање геноцида уђе у образовне системе, Миливојевић каже да то онда ствара политички амбијент са квалификацијом Срба као геноцидног народа, отвара тему Републике Српске као геноцидне творевине и ствара ревизију Дејтонског споразума у смислу његовог духа, односно како га Запад види.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон