КосовоНасловна

ОЕБС спреман да прикупља гласове Срба на Косову и Метохији за изборе 17. децембра

Мисија ОЕБС-а у Приштини саопштила је да је примила писмо премијера приштинских институција Аљбина Куртија о изборима који би требало да се одрже 17. децембра и поновила да је спремна да прикупља гласове Срба на КиМ као и претходних година.

Курти је у писму мисији рекао да би требало да постоји посебан договор између Београда и Приштине да би српска заједница на КиМ учествовала на изборима у централној Србији, да такав споразум треба да предложи Београд као заинтересована страна и да он треба да буде заснован на „суверенитету и независности Косова“.

Мисија Оебс је тим поводом саопштила да остаје спремна да прикупља гласове као што је чинила и раније, преноси Телеграфи.

„Можемо да потврдимо да смо примили Куртијево писмо које се односи на српске изборе. Као што смо и раније појаснили Мисија остаје спремна да подржи прикупљање гласова, али искључиво под истим условима као и раније“, наводи се у одговору приштинском порталу.

ОЕБС је додао да ће се то догодити само ако се обезбеди сагласност.

„Другим речима, само ако се обезбеди сагласност, ако имамо сарадњу свих релевантних власти на Косову и ако косовска полиција гарантује неопходну безбедносну подршку, као први реагујући. Мисија је обавестила Владу Србије са одговором премијеру Куртију“, наводи се у саопштењу.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон