Друштво

Патријарх Порфирије: Сваки човек је икона Божија

Патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Цвети, свету архијерејску литургију у храму Свете Тројице у Рипњу и крстио 30 деце.

Патријарх је поручио да је важно да се верници крсте, али да „није довољно да смо само крштени“.

„Крштење је почетак духовног живота, који треба да се огледа у нашој свакодневници, у којој се боримо, трудимо да будемо врлински људи, да будемо честити људи, да будемо прави, да будемо једном речју нормални људи. Ми се крштавамо, рађамо да бисмо могли пре свега да учествујемо у свему ономе што је живот Цркве, који има свој врхунац у светој литургији у светој тајни причешћа. А да бисмо могли да се причешћујемо мирне савести подразумева се труд који укључује у себе и пост и молитву али и, с обзиром да смо слаби и немоћни људи па грешимо и падамо, подразумева онда и покајање и исповест“, рекао је Порфирије, преноси ТВ Храм. 

Поручио је да је Господ свакоме ономе ко је постао члан Цркве дао једнаке шансе и могућности.

„Дошао је због сваког човека, јер сваки човек је икона Божија, у Христу и са Христом уз помоћ Божију, са Богом и благодаћу Божијом победио смрт“.

Празник Цвети обележава се у знак сећања на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Извор: Т а н ј у г; Фото: ТВ Храм

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон