Косово

Петковић и Конрад: Приштина једностраним и насилним мерама свакодневно угрожава егзистенцију нашег народа на Косову 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је  са амбасадорком Немачке у  Србији, Анке Конрад, о све тежем положају српског народа на Косову.

Он је нагласио да Приштина, уместо нормализације и деескалације ситуације, свакодневно генерише нове кризе на терену. 

,,Режим у Приштини, на челу са  Аљбином Куртијем, не показује минимум спремности на икакво компромисно решење у оквиру дијалога који се води у Бриселу, већ  једностраним и насилним мерама свакодневно угрожава егзистенцију нашег народа на КиМ с циљем њиховог крајњег егзодуса са ових простора.

Приштина то пре свега спроводи кроз забрану употребе динара и укидање платног промета са централном Србијом, што је угрозило исплату плата, пензија и социјалних давања Србима, као и функционисање српских институција на КиМ“, наводи се у саопштењу.

Петковић је подсетио да ће се у петак навршити 11 година како Приштина није испунила основну обавезу проистеклу из Бриселског споразума, да формира Заједницу српских општина, кроз коју је предвиђена финансијска подршка Србима и српским институцијама од стране Београда.

,,За сва своја недела, терор, физичке и институционалне нападе на Србе и српску децу, скрнављење српских светиња и гробаља, нелегалну експропријацију, противправна хапшења, Приштина је недавно награђена визном либерализацијом, статусом придруженог члана у Парламенарној скупштини НАТО, а сада видимо и настојања да се такозвано Косово уведе у Савет Европе, што представља флагрантно кршење свих услова и принципа на којима почива ова организација, чему ће се Београд снажно успротивити“, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.
 
Петковић је додао и да ће Србија наставити да се залаже за очување регионалне стабилности и решавање свих проблема на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон