КосовоНасловна

Петковић: Курти изјавама и потезима свакодневно задаје фаталан ударац процесу нормализације односа са Београдом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић изјавио је да Аљбин Курти својим изјавама и потезима свакодневно задаје фаталан ударац процесу нормализације односа са Београдом.

Петковић истиче да наочиглед свих међународних актера Курти поручује да нема намеру да формира Заједницу српских општина која гарантује важна колективна права и безбедност српском народу на КиМ.

“После Берлинског процеса, састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом, јасних речи председника Емануела Макрона и њиховим заједничким порукама о важности повратка дијалогу и поштовању претходних споразума, а уочи доласка “велике петорке” где сви траже формирање ЗСО, Курти говори да од тога нема ништа. Подједнако као што је прошле године након Самита Берлинског процеса једнострано и противправно сменио командира за регион север Ненада Ђурића, без икаквих основа, супротно духу и слову дијалога и тиме погазио све постигнуте споразуме, што је био увод у незапамћено насиље од стране Приштине на северу покрајине”, наводи Петковић’ у саопштењу за јавност.

Наглашава да се зато и поставља питање – Докле ће међународна заједница немо да посматра како Курти руши дијалог и обавезе преузете пре више од десет година у Бриселу?

“Процес нормализације односа Курти, као следбеник Адема Демаћија и великоалбанске идеје, систематски поткопава више од две и по године, а Александра Вучића опсесивно напада, јер је човек који се држи слова дијалога и потписаних споразума, залаже се за мир и нормализацију односа и снажно брани права Срба на Косову и Метохији, не дозвољавајући Приштини да погази све постигнуте споразуме”, закључује Петковић у саопштењу.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још
Бацк то топ буттон