KosovoNaslovna

Petković: Kurti izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalan udarac procesu normalizacije odnosa sa Beogradom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković izjavio je da Aljbin Kurti svojim izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalan udarac procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

Petković ističe da naočigled svih međunarodnih aktera Kurti poručuje da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština koja garantuje važna kolektivna prava i bezbednost srpskom narodu na KiM.

“Posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jasnih reči predsednika Emanuela Makrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska “velike petorke” gde svi traže formiranje ZSO, Kurti govori da od toga nema ništa. Podjednako kao što je prošle godine nakon Samita Berlinskog procesa jednostrano i protivpravno smenio komandira za region sever Nenada Đurića, bez ikakvih osnova, suprotno duhu i slovu dijaloga i time pogazio sve postignute sporazume, što je bio uvod u nezapamćeno nasilje od strane Prištine na severu pokrajine”, navodi Petković’ u saopštenju za javnost.

Naglašava da se zato i postavlja pitanje – Dokle će međunarodna zajednica nemo da posmatra kako Kurti ruši dijalog i obaveze preuzete pre više od deset godina u Briselu?

“Proces normalizacije odnosa Kurti, kao sledbenik Adema Demaćija i velikoalbanske ideje, sistematski potkopava više od dve i po godine, a Aleksandra Vučića opsesivno napada, jer je čovek koji se drži slova dijaloga i potpisanih sporazuma, zalaže se za mir i normalizaciju odnosa i snažno brani prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne dozvoljavajući Prištini da pogazi sve postignute sporazume”, zaključuje Petković u saopštenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

Prikaži još
Back to top button