Политика

Петковић упознао Троказа са једностраним потезима Приштине и тешким положајем Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са специјалним изаслаником Републике Француске за Западни Балкан, Ренеом Троказом, кога је упознао са низом једностраних и неразумних потеза које је Приштина повукла у протеклом периоду, а који живот Срба у покрајини чине немогућим и неодрживим.

Петковић је том приликом истакао да је прошло 11 година и више од 4.000 дана како Приштина одбија да испуни своју главну обавезу из дијалога и да формира Заједницу српских општина, док је Београд испунио све своје обавезе из дијалога, наводи се у саопштењу Канцеларије. 

Он је посебно указао на немогуће услове које је Приштина створила за спровођење референдума за смену лажних, Куртијевих градоначелника, на северу покрајине, са циљем да се референдум не одржи и да се настави тортура над српским становништвом. 

Петковић је скренуо пажњу да је, поред смене градоначелника, потребно и распуштање локалних скупштина и оставке одборника, што би коначно довело до заустављања ситуације у којој општине на северу покрајине води власт која има мање од 3,5 одсто подршке бирача.

Додаје се да је на састанку било речи и о одлуци Приштине да од 1. фебруара забрани употребу динара на Косову  и укине платни промет са централном Србијом, што је угрозило исплату плата, пензија и социјалних давања Србима, као и функционисање српских институција на Косову.

„Приштина је, у свим овим питањима, показала недостатак добре воље за њихово решавање и за постизање било каквог, балансираног, компромисног и одрживог решења, што за последицу има само наставак исељавања Срба и даљи притисак и репресију над њима“, нагласио је Петковић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон