Косово

Преминула бака Лепосава, једна од последњих Српкиња у Приштини

Лепосава Стојановић, или како су је звали – бака Мила, преминула је у Приштини, у 91. години живота. Била је једна међу мање од десетак Срба који су остали да живе у највећем граду на Косову.
“Када на Косову и Метохији утихне једна српска душа, то је исто као да је нестао читав један град“, саопштио је др Александар Чановић, који се годинама бринуо о бака Мили.

Годинама након сукоба 1999., највећи број Срба, око 40.000, био је приморан да напусти Приштину, али не и бака Мила. Лепосава Стојановић ће бити сахрањена у Нишу.

У једном од од разговара са новинарима Косово онлајна, говорила је о односима са унуцима, али и како је живети у згради где је била једина Српкиња.

„Имала сам сина и ћерку. Ћерка ми је умрла 2014. а син 2015. године, а муж пре много година. Имам од сина троје унучади а од ћерке двоје. Не долазе, само се чујемо телефоном. Планирали су да дођу за Нову годину, али због ситуације нису могли“, причала је бака Лепосава.

У згради у којој сада живи је једина Српкиња, али како каже са комшијама Албанцима, ни пре није имала проблема, а нема их ни сада.

„Боже не дај, овде сам две године, нико ми није куцао на врата. Око мене су сви Албанци, ја сам сама Српкиња у овој згради, нико ме није дирао. Заједно смо радили, нисам имала проблеме никад. Ја нисам отишла када су моји сви отишли, сама сам остала. Рођена сам у Урошевцу, ја сам са Косова. Када сам одлазила у Београд све ми је туђина, ишла са и код ћерке у Нишу по два месеца, док су били живи, али када се вратим у Приштину препородим се“, рекла је бака Лепосава.
Извор: Косово онлајн/РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон