Политика

Радојевић: Најава отварања моста на Ибру корак ка укидању општине Северна Митровица

Бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић сматра да је најава отварања главног моста на Ибру корак ка коначном циљу власти у Приштини да се укине општина Северна Митровица.

„Оваква и сличне најаве имају за циљ даљи притисак на српску заједницу на северу Косова и Метохије. Ја мислим да је крајња намера укидање општине Северна Митровица, а отварање главног моста је само један потез ка том крајњем циљу који имају Албанци у Приштини и премијер Аљбин Курти“, каже Радојевић.

Он је, коментаришући изјаву заменика командира Косовске полиције за регион Север Ветона Ељшанија о отварању главног моста који дели Северну и Јужну Митровицу, истакао да је тај мост симбол многих сукоба и да нису без разлога на том мосту стационирани припадници Кфора од 1999. године.

„Изјава Ветона Ељшанија је заиста опасна. Од 1999. године било је много инцидената и напада са југа на северни део Косовске Митровице. Много крви је проливено на том мосту и сигурно да постоји оправдан разлог зашто је он затворен. Морам да напоменем да је тај мост затворен само за возила, за пешачки саобраћај није, а између јужног и северног дела Косовске Митровице постоји много мостова које људи користе за саобраћај“, напомиње Радојевић.

Подсећа да је на мосту који дели две општине у прошлости било преко 1.000 међуетничких инцидената који су забележени од стране Кфора и Косовске полиције. Он је апеловао на међународну заједницу да престане да издаје саопштења, већ да се на терену увери у каквим условима живе Срби на северу Косова.

„Сигурно да постоји разлог зашто представници међународне заједнице и данас инсистирају да се о том питању разговара у Бриселу, а не да се повлаче једнострани потези. Сваки потез који повлачи Приштина води ка даљој ескалацији, ка подизању тензија. Више пута смо упозоравали да свака њихова акција може проузроковати реакцију на терену. Ми са овог места и даље апелујемо и позивамо међународну заједницу да престану са писањем саопштења и твитовањем, већ да дођу на терен и да се увере каква је реалност и у каквим условима живе Срби на северу Косова и Метохије. Да се у разговору са грађанима сами увере каква би реакција била и какве би, евентуално спровођење једне овакве најаве, имало последице по безбедносну ситуацију“, закључио је Радојевић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон