Косово

Ракочевић: За 16 година Срби добили савршен гето, Албанци празну љуштуру

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић изјавио је да је већ давно речено да је косовска независност љуштура без садржаја, а да је, како време одмиче та љуштура све тања и тања. Тај систем, истиче, руши се сам од себе и једе своје темеље.

„Косовска независност је као човек који је одлучио да на своја леђа стави 500 килограма и каже: ‘ја то могу носити и идем кроз живот са тим и све ће бити у реду“. Наравно, овде ништа ниије у реду. Пропала је привреда, институције, ово је једно изоловано острво које непрестано захваљујући инфузијама са стране има илузију о сопственој величини и независности. У суштини, са сваким одласком Албанца на Запад и готово бекством, јасно је да независност таква, какву су они замишљали, није имала смисла“, каже Ракочевић за Косово онлајн.

Смисла је, додаје, имала међузависност и везе и поставља питање како објаснити свету шта се заправо овде дешава.

„Како објаснити појединцима да Индија може имати различите везе са Лондоном, а да Приштина не може да има са Београдом? Како објаснити да неке светске супер силе јесу уложиле много више у Косово од косовских Албанаца и да је потпуно јасно да живот није оправдао то што је оправдала та резолуција о независности, та признања?“, каже Ракочевић.

Како истиче, протекле су деценије и сигурно ће проћи још много времена али ћемо се увек враћати међузависности, док је „независност оно што је заправо зло и што никоме није користило“.

Говорећи шта су 16 година од проглашења независности добили Срби на Косову а шта Албанци, он каже да су Срби добили савршени гето.

„У последњој опцији добили смо окупацију севера. На основу окупације севера они сада јужно од Ибра покушавају да уђу у наше куће и да нама тамо објасне своју државност. Суштински, Албанци нису добили привреду, нису добили независност, културу, градове, које су тако савршено етнички очистили, нису добили тај осећај да могу да поделе живот са другима. Независност је када имате љубави, стрпљења и поверења да свој живот поделите са неким другим. Албанци то нису су успели. Власти у Прштини то нису успеле. Суштински опет долазимо до празне љуштуре у којој има места само за оне који имају моћ и силу“, закључује Ракочевић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон