УнцатегоризедВестиДруштво

Ромски центар за децу у Грачаници олакшава и допуњује редовну наставу

Ромски образовни центар у Грачаници годинама уназад функционише и ради и уз помоћ и подршку општине Грачаница.Ове године општина је обезбедила огрев,материјал и инвертар.

„ Центар постоји од 2002. године и тренутно броји  55 деце која су подељена у две групе, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда.  Центар се бави допунским учењем  покушавајући да  кроз рад допуни оно што деца имају да науче и савладају у редовној школи“, рекао је Османи.

„ Потешкоће са којима се суочавају припадници  ромске заједнице и деца која похађају наставу на српском језику јесу наш циљ, постојимо да се побољша говор на српском језику како би се деца прилагодила настави. Ту постоје потешкоће с обзиром да је њихов матерњи језик ромски, али поред тога имамо пуно активности како би деца савладала српски језик.

Још једна од потешкоћа јесте таблица множења, јер деца не могу да је  савладају, ми се трудимо да деца што лакше и брже савладају таблицу множења“.

„ Резултати постојања центра су итекако видљиви, тренутно имамо 20 студената  док је на почетку било свега неколико ученика у средњој школи. Успех је јер се сада све то променило, деца завршавају средњу школу, а око 20% уписује факултет. Сам центар има сарадњу са свиминституцијамау општини Грачаница, такође смо у свакодневном контакту са школама, како бисмо пратили њихов напредак и њихову активност“.

„ Општина Грачаница је велика подршка, објекат где сетренутно налазимо и радимо је општински, такође имамо подршку општине када имамо активности у виду екскурзија, а имали смо и подршку приликом набавке уџбеника, што је у многоме олакшање. Општина је такође обезбедила огрев и канцеларијски материјал и инвертар, поред свега наведеног Општина Грачаница такође редовно измирује све комуналне трошкове.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон