Политика

Скупштина изабрала нову Владу Србије на челу са Милошем Вучевићем

Скупштина Србије изабрала је  нову Владу Србије на челу са председником Милошем Вучевићем.За нову владу гласало је 152 од 213 присутних посланика, 61 је био против. Уздржаних није било, а одсутно је било 37 посланика.

За избор владе су гласали посланици владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, ЈС, СВМ, а против су били посланици опозиције.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је паузу од 30 минута после које су нови чланови владе положили  заклетву.

Заклетва гласи: ,,Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља, као и  трећину нових имена у односу на претходну Владу Србије коју је предводила Ана Брнабић.

Поред председника Владе Србије Милоша Вучевића, нову Владу Србије чине потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић,  потпредседник владе и министар заштите животне средине Ирена Вујовић,  потпредседник владе  Александар Вулин.

Александар Мартиновић је нови министар пољопривреде и водопривреде, а Адријана Месаровић министар привреде. 

Горан Весић је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић-Хандановић  министар рударства и енергетике, а Томислав Момировић министар унутрашње и спољне трговине.

Маја Поповић је остала министар правде, док је Јелена Жарић-Ковачевић нови министар државне управе и локалне самоуправе.

Томислав Жигманов је остао министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, док ће Братислав Гашић бити министар одбране.

Марко Ђурић је нови министар спољних послова. 

Тања Мишчевић је остала министар за европске интеграције, а Славица Ђукић-Дејановић министар просвете.

Златибор Лончар поново је министар здравља, док је Немања Старовић нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Милица Ђурђевић-Стаменковски министар за бригу о породици и демографију.

Зоран Гајић је министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Кркобабић министар за бригу о селу, Јелена Беговић министар науке, технолошког развоја и иновација, Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић, министар за јавна улагања.

Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура су министри без портфеља.

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон