ВестиКосовоПравославље

Спасовданска литија у Ораховцу

Светом литургијом, резањем славских колача, а затим и литијом кроз улице горњег дела града, у Ораховцу је прослављен Спасовдан.

Више стотина верника присуствовало је литургији коју је служио парох ораховачки јереј Милан Станојевић. Славске колаче принели су Младен Шутаковић и Милан Витошевић са породицама.

Некада се данашњи празник Вазнесења Господњег, у народу познатог као Спасовдан, прослављао у Оптеруши, селу недалеко од Ораховца. Данас тамо нема Срба и није безбедно отићи, али Ораховчани нису заборавили да су на овај дан одлазили у оближње село како би у цркви Вазнесења Господњег прославили празник заједно са мештанима Оптеруше.

Да буду домаћини следеће године јавили су се Димитрије Баљошевић и Никола Трајковић.

Након резања колача, свештеник је повео литију, на чијем челу је била икона Свете Богородице ораховачке.

У порти цркве постављена је изложба старих фотографија из Ораховца и Велике Хоче коју су припремили професори и ђаци Гимназије Ораховац. Како они кажу, ово је још један начин да се присетимо старих, добрих времена и оставимо траг на прошлост која је остала иза нас.

У Великој Хочи је јутрос служен помен Лазару Кујунџићу и његовим саборцима који су на Спасовдан 1905. године у Великој Хочи положили своје животе у борби за ослобођење. Помен је служио парох великохочански јереј Милан Стојковић у кули Лазара Кујунџића.

Извор: Радио Гораждевац

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон