НасловнаПравославље

СПЦ и верници славе Богојављење

Српска православна црква и њени верници славе Богојављење – празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника. Традиционално се на овај дан плива за Часни крст.

Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у реци Јордану.

Први пут остварено је Свето Тројство – у Божјем гласу са неба који рече: “Ово је Син мој”, крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

Многи народни обичаји и веровања се односе на Богојављење. На овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела.

Сматра се лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Данас се поздравља речима: “Бог се јави” или “Христос се јави”, а отпоздравља са “Ваистину се јави”.

Без обзира на то у који дан падне, на Богојављење се никада не пости. Некрштени дани, започети на Божић, завршавају се овим даном.

Пливање за Часни крст обичај је који се одржава у многим нашим крајевима. Плива се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа. На Богојављење се ваља окупати у реци ради бољег здравља.

По народном веровању, у ноћи уочи Богојављења, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Тада треба пожелети једну жељу која ће се испунити.

Веровање је и да неудате девојке ставе огледалце под јастук, јер ког мушкарца сањају за њега ће се удати.

По обичајном календару данас почињу дани погодни за венчања.

Ако за Богојављење буде јак мраз или пада снег, према веровању, година ће бити родна, а ако буде ведро, година ће бити сушна.

Извор: РТС 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон