Косово

Србин из Звечана приведен на Бистричком мосту

Србин Л. Д. из Звечана приведен је синоћ од стране косовске полиције на бистричком пункту у вези са догађајима у мају прошле године испред општинске зграде у Звечану, рекао је за Танјуг заменик командира косовске полиције за регион Север, Ветон Ељшани.

Синоћ око 19:15, „на магистралном путу који води ка Лепосавићу приведена је једна особа српске националности због учешћа у инцидентима у Звечану у мају прошле године“, рекао је Ељшани.

Додао је да се приведена особа налази на испитивању у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице.

„По завршетку испитивања, видећемо шта ће тужилац да одлучи. Хоће ли га пустити или не. То је сада на њима“, казао је Ветон Ељшани.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је косовска полиција 26. маја прошле године насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Припадници КФОР-а су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а после неуспелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника.

Повређено је више од 50 Срба и 30 војника КФОР-а, а након тога ухапшена су осморица Срба.

Срби који су протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевали су да специјалне јединице косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

Извор: РТС, Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон