KosovoNaslovna

Srpska lista: Uklanjanje i izmeštanje  spomen obeležja srpskim vojnicima prošlo bez reakcija međunarodne zajednice

Uklanjanje i izmeštanje  spomen obeležja stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sa groblja u Prištini, pred očima predstavnika nekih zemalja Kvinte, koje je prošlo bez reakcija međunarodne zajednice nastavilo se paljenjem srpske zastave koja je deo spomen obeležja kidnapovanim i ubijenim Srbima u Orahovcu – navodi Srpska lista. 

Dok traje natezanje “slabašne” međunarodne zajednice sa režimom Aljbina Kurtija i ubeđivanje da ispuni preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, od 2013. pa do današnjih dana, srpski narod se svakoga dana suočava sa provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba.

Nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju, ali jeste prvi put da ovo prolazi bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika. Jedan od mogućih razloga je i činjenica da se ti zvaničnici, ambasadori i drugi predstavnici međunarodnih organizacija nikada nisu udostojili doći na mesta stradanja srpskog naroda, da sa porodicama i prijateljima stradalih podele tugu i bol, saslušaju njihove muke i pozovu da se odgovorni kazne. Po ko zna koji put ponavljamo, da njihovo ćutanje neki prihvataju kao odobrenje da se ponovo koristi nasilje nad našim sugrađanima, ali nažalost na naše apele odgovora nema.

Ma koliko rušili, skranavili, uništavali tragove srpskog postojanja, mi ćemo u saradnji sa svojom državom i porodicama stradalih nastaviti da negujemo kulturu sećanja na nevino stradale sunarodnike, podsećaćemo na to da zločinci nisu kažnjeni i da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja, bol i suze srpskih majki. Na to imamo pravo, i moralnu obavezu pred stradalima, ali i potomcima.  A oni koji od toga okreću glavu, jednog će dana, kao po pravilu pisati memoare i govoriti kako ih je sramota jer su ćutali, ali to neće biti dovoljno da spasu svoje duše – kaže se u saopštenju Srpske liste.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button