КосовоНасловна

Штрпце: Допремљен контигент лекова у Дом здравља

Дому здравља у Штрпцу стигао је контигент лекова неопходних за нормално функционисање ове здравствене установе, рекао је за Косово онлајн директор Дома здравља, доктор Саша Крстичић.

Он се нада да ће након ове испоруке проток лекова бити нормалан, што би олакшало рад дома здравља.

“После дужег временског периода добили смо један контигент лекова. Ради се о лековима који су неопходни за нормално функционисање дома здравља, добили смо веће количине инфузионих раствора, ампулиране лекове, аналгетике, антидијабетике, нешто таблетарних лекова за лечење астме и дијабетеса, лекове против болова, нешто антибиотика… После испоруке вакцине ово је други контигент који смо добили у краћем временском периоду. Надамо се да ће све препреке које су досад биле присутне бити отклоњене, да ће проток лекова бити нормалан и да ћемо нормално моћи да функционишемо у будућем периоду”, казао је Крстичић.

Истиче и да имају довољане количине сезонске вакцине против грипа и да није касно да се пацијенти вакцинишу чак и до краја фебруара.

“Интересовање је као и ранијих година велико. Имамо и довољне количине вакцина за друге потребе, за редовну вакцинацију деце. Што се тиче сезонске вакцине против грипа могу да се вакцинишу деца од шестог месеца, па све до шездесетпете године живота. Обично се даје људима који имају хроничне болести као што су дијабетичари, астматичари, опструктивни болесници, кардиоваскуларни болесници… Вакцина је поливалентна, штити од већег броја вируса тако да практично нема контраиндикација, осим ако особа није алергична на компоненте вакцине”, казао је Крстичић.

Директор Дома здравља истиче да су нагле промене времена довеле до тога да је недавно био повећан број пацијената, пре свега деце, са вирусним инфекцијама сличним грипу, а да је тренутна епидемиолошка ситуација боља.

Извор: Косово онлине; Фото: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон