Вести

Сутра још један лет Ер Србије из Тел Авива за Београд, у неколико кубуца још има Срба

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да још један редован лет српског авио-превозника Ер Србија креће из Тел Авива за Београд сутра око 19 часова. Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић наводи  да у неколико кибуца у Израелу још има Срба , али да се они постепено евакуишу. 

,,Сви треба да будемо поносни на нашег националног авио-превозника. Он и даље лети, нису оставили наше грађане на цедилу. Бескрајно сам им захвална, они су наша дика и понос. Имају своје безбедносне контроле, безбедносне механизме, нико више не лети, ми поносно летимо“, рекла је Брнабић за ТВ Хепи. 

Навела је да је ванредним летом 127 држављана Србије стигло у Београд ноћас око 1 сат и 45 минута.

,,Председник и ја смо испратили тај лет, са читавим тимом Ер Србија. Имали су сат времена да се укрцају у авион, било је два авиона на аеродрому. Знали смо да тамо постоји група грађана који су отишли на путовање у Тел Авив лоу кост компанијама, које су одмах након почетка нестабилности отказали летове“, објаснила је Брнабић. 

Рекла је да је Ер Србија једна од ретких компанија која лети из Тел Авива и да наш авио-превозник има све безбедоносне контроле и механизме. 

,,Ер Србија наставља редовне летове. Током јучерашњег дана све компаније других држава су отказале своје редовне летове из безбедносних разлога, па нека се људи сналазе. Могли су да рачунају на Ер Србију. Ми смо држава која брине о својим грађанима“, нагласила је Брнабић. 

Према њеним речима, комплетне трошкове летова сноси Влада Србије.

Николић: У неколико кибуца у Израелу још има Срба

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је да у неколико кибуца у Израелу још има спрских резидената и нерезидената, али да се они постепено евакуишу. 

Николић је за ТВ К1 рекао да је аеродром у Тел Авиву, који је синоћ гранатиран убрзо после полетања специјалног авиона Владе Србије са 127 наших држављана и данас у функцији.

,,За данас очекује се лет са аеродрома Бен Гурион према аеродрому Никола Тесла. Сутра још један, дакле летови Ер Србије. Нису најављена отказивања“ истакао је Николић и додао  да се сада по полетању лети одмах на север, како би се авиони удаљили од Појаса Газе. 

,,Чињеница је да су многе авио компаније ипак отказале своје летове, али је наша Влада послала специјално некомерцијални лет, који је слетео јутрос у пола два на аеродром Никола Тесла“, рекао је Николић.

Додао је да осим аеродрома функционишу и сувоземни међународни прелази са Египтом и Јорданом. 

Николић је подсетио да је један српски држављанин лакше рањен и да је брзо и квалитетно третиран у Универзитетском клиничком центру. 

„Лично, у тих 70 минута, када сам успоставио директан контакт са том болницом преко заједничкиих пријатеља, су били међу најизазовнијим у мојој конзулској каријери, јер тада још нисмо знали који је степен његове повреде“, каже Николић.

Истакао је да је српски држављанин данас добро и поново апеловао на све наше држављане, посебно нерезиденте, да се, како је навео, у потпуности у пуној дисциплини повинују свим наредбама и упутствима командне позадине, јер то је оно што се од њих очекује да би избегли  евентуалне фаталне последице. 

Нестао Мор Михалек код Појаса Газе, унук познатог Новосађанина Душана Михалека

Унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је у близини Појаса Газе.

Чланови породице наводе на друштвеним мрежама да не знају ништа о њему.

,,Не питајте ме, не зовите, у паници смо. Нестао је наш најстарији унук Мор, на граници са Газом. НИшта не знамо о њему. Молите се“. Написао је Душан Михалек на фејсбуку.

Верује се да су га отели припадници Хамаса на музичком фестивалу у суботу.

Подсетимо, израелска спасилачка организација ЗАКА, која се бави прикупљањем и идентификацијом тела погинулих објавила је синоћ да је 260 тела откривено у области парка у близини кибуца Рејм, где се одржавала игранка 7. октобра у близини кибуца.

Извор: Т а н ј у г / РТС; фото: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон