Vesti

Sutra još jedan let Er Srbije iz Tel Aviva za Beograd, u nekoliko kubuca još ima Srba

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da još jedan redovan let srpskog avio-prevoznika Er Srbija kreće iz Tel Aviva za Beograd sutra oko 19 časova. Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić navodi  da u nekoliko kibuca u Izraelu još ima Srba , ali da se oni postepeno evakuišu. 

,,Svi treba da budemo ponosni na našeg nacionalnog avio-prevoznika. On i dalje leti, nisu ostavili naše građane na cedilu. Beskrajno sam im zahvalna, oni su naša dika i ponos. Imaju svoje bezbednosne kontrole, bezbednosne mehanizme, niko više ne leti, mi ponosno letimo“, rekla je Brnabić za TV Hepi. 

Navela je da je vanrednim letom 127 državljana Srbije stiglo u Beograd noćas oko 1 sat i 45 minuta.

,,Predsednik i ja smo ispratili taj let, sa čitavim timom Er Srbija. Imali su sat vremena da se ukrcaju u avion, bilo je dva aviona na aerodromu. Znali smo da tamo postoji grupa građana koji su otišli na putovanje u Tel Aviv lou kost kompanijama, koje su odmah nakon početka nestabilnosti otkazali letove“, objasnila je Brnabić. 

Rekla je da je Er Srbija jedna od retkih kompanija koja leti iz Tel Aviva i da naš avio-prevoznik ima sve bezbedonosne kontrole i mehanizme. 

,,Er Srbija nastavlja redovne letove. Tokom jučerašnjeg dana sve kompanije drugih država su otkazale svoje redovne letove iz bezbednosnih razloga, pa neka se ljudi snalaze. Mogli su da računaju na Er Srbiju. Mi smo država koja brine o svojim građanima“, naglasila je Brnabić. 

Prema njenim rečima, kompletne troškove letova snosi Vlada Srbije.

Nikolić: U nekoliko kibuca u Izraelu još ima Srba

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da u nekoliko kibuca u Izraelu još ima sprskih rezidenata i nerezidenata, ali da se oni postepeno evakuišu. 

Nikolić je za TV K1 rekao da je aerodrom u Tel Avivu, koji je sinoć granatiran ubrzo posle poletanja specijalnog aviona Vlade Srbije sa 127 naših državljana i danas u funkciji.

,,Za danas očekuje se let sa aerodroma Ben Gurion prema aerodromu Nikola Tesla. Sutra još jedan, dakle letovi Er Srbije. Nisu najavljena otkazivanja“ istakao je Nikolić i dodao  da se sada po poletanju leti odmah na sever, kako bi se avioni udaljili od Pojasa Gaze. 

,,Činjenica je da su mnoge avio kompanije ipak otkazale svoje letove, ali je naša Vlada poslala specijalno nekomercijalni let, koji je sleteo jutros u pola dva na aerodrom Nikola Tesla“, rekao je Nikolić.

Dodao je da osim aerodroma funkcionišu i suvozemni međunarodni prelazi sa Egiptom i Jordanom. 

Nikolić je podsetio da je jedan srpski državljanin lakše ranjen i da je brzo i kvalitetno tretiran u Univerzitetskom kliničkom centru. 

„Lično, u tih 70 minuta, kada sam uspostavio direktan kontakt sa tom bolnicom preko zajedničkiih prijatelja, su bili među najizazovnijim u mojoj konzulskoj karijeri, jer tada još nismo znali koji je stepen njegove povrede“, kaže Nikolić.

Istakao je da je srpski državljanin danas dobro i ponovo apelovao na sve naše državljane, posebno nerezidente, da se, kako je naveo, u potpunosti u punoj disciplini povinuju svim naredbama i uputstvima komandne pozadine, jer to je ono što se od njih očekuje da bi izbegli  eventualne fatalne posledice. 

Nestao Mor Mihalek kod Pojasa Gaze, unuk poznatog Novosađanina Dušana Mihaleka

Unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, a danas srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je u blizini Pojasa Gaze.

Članovi porodice navode na društvenim mrežama da ne znaju ništa o njemu.

,,Ne pitajte me, ne zovite, u panici smo. Nestao je naš najstariji unuk Mor, na granici sa Gazom. NIšta ne znamo o njemu. Molite se“. Napisao je Dušan Mihalek na fejsbuku.

Veruje se da su ga oteli pripadnici Hamasa na muzičkom festivalu u subotu.

Podsetimo, izraelska spasilačka organizacija ZAKA, koja se bavi prikupljanjem i identifikacijom tela poginulih objavila je sinoć da je 260 tela otkriveno u oblasti parka u blizini kibuca Rejm, gde se održavala igranka 7. oktobra u blizini kibuca.

Izvor: T a n j u g / RTS; foto: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button