Косово

Сутра на Мердару преузимање посмртних остатака три цивила страдала на Косову

Представници Београдске делегације Радне групе за нестала лица, у оквиру дијалога Београд – Приштина, сутра ће на Мердару преузети од Приштинске делегације у организацији Комисије за нестала лица, идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности страдала у Урошевцу, Призрену и Приштини, током 1999. године.

Преузимање посмртних остатака обавиће се на административном прелазу Мердаре у подне, а након тога изјаву за медије ће дати шеф Београдске делегације и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, саопштено је из  Комисије за нестала лица.

Ова лица идентификована су методом анализе ДНК након што су представници Комисије за нестала лица  прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

Посмртне остатке два лица, у име породица, од Приштинске делегације преузеће представници Београдске делегације, док ће посмртне остатке једног лица преузети чланови његове породице.

Сахрана ових лица биће обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду, у складу са исказаном жељом породица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, страдалих на подручју јужне српске покрајине, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

У службеним евиденцијама Комисије за нестала лица води се још 567 лица као нестало у вези са сукобима на Косову.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон