Политика

У Бриселу данас наставак дијалога Београда и Приштине о употреби динара на Косову

У Бриселу ће данас бити настављени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине, а очекује се да ће главна тема поново бити одлука Централне банке у Приштини да забрани употребу динара на Косову.

Делегацију Београда ће и током пете рунде дијалога о једностраној одлуци Приштине да укине платни промет у динарима на Косову предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док би приштинску страну требало да представља њен главни преговарач Бесник Бисљими.

Петковић је рекао да у Брисел долази са својим тимом, у којем су и финансијски експерти.

„Идемо у нади да пронађемо решење за динар, иако нисам оптимиста, имајући у виду неспремност Приштине да компромисом тражимо решења“, рекао је Петковић.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у понедељак да ће касније ове недеље угостити главне преговараче Београда и Пришине на новој рунди разговора, са циљем да се пронађе привремено решење за људе који су погођени одлуком Централне банке у Приштини да на Косову буде укинут динар.

„Очекујем да обе стране дођу на састанак отворених умова, флексибилни и да буду оријентисани на проналажење решења, на основу идеја које су презентоване на претходним састанцима“, навео је Лајчак на Фејсбуку.

Последњи састанак главних преговарача Београда и Приштине који је био посвећен уредби Централне банке у Приштини, према којој је једина валута дозвољена у готовинском платном промету на Косову евро, одржан је 4. априла у Бриселу.

Главни преговарач Београда Петар Петковић тада је изјавио да је делегација Београда изнела избалансирани предлог за решење проблема платног промета, који подразумева компромисно решење, али да Приштина није показала вољу за то.

Уредбом Централне банке у Приштини, од 1. фебруара је једина валута у којој је дозвољен готовински платни промет на Косову евро, што значи забрану динара. То је довело у питање егзистенцију и опстанак Срба на Косову, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон