КултураНасловна

У Дому културе отворена изложба „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“

Архив Косова и Метохије, Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина организовали су отварање изложбе фотографија под називом „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, аутора Горана Судимца и Марка Марковића.

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, а већ слободних грађана, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

На фотографијама се осећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију. Реч је о јединственом тренутку где се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци,  официри и војници победничке војске,као и новинари, фотографи и чиновницина Косову и Метохији и Старој Србији.

Већина фотографија је рађена у боји што ствара додатну аутентичност.

На отварању изложбе су говорили: Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, као и Горан Судимац, архивиста.

– На овим фотографијама видимо овдашње становништво, видимо војнике који су донели слободу. Поред тих обичних људи, оно што је изузетно вредно пажње јесте и народна ношња из тог времена, као и колико је народна ношња била важна и значајна – рекао је Марко Марковић на отварању изложбе.

Окупљене је поздравио и Предраг Стојковић из Историјског архива „31 јануар“ из Врања.

– Слике градова и слике људи из тог времена омогућавају нам да се вратимо уназад у време и дубље да схватимо значај овог поднебља. Свака фотографија носи причу. Причу о животу и култури Срба, о њиховим свакодневним активностима, о духу тог времена, начину на који су се облачили и како су се држали пред објективом – појаснио је, отварајући изложбу архивиста Горан Судимац.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Град Приштина и Општина Грачаница.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон