KulturaNaslovna

U Domu kulture otvorena izložba „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“

Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizovali su otvaranje izložbe fotografija pod nazivom „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“, autora Gorana Sudimca i Marka Markovića.

Izložbu čini 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

Na fotografijama se oseća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju. Reč je o jedinstvenom trenutku gde se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci,  oficiri i vojnici pobedničke vojske,kao i novinari, fotografi i činovnicina Kosovu i Metohiji i Staroj Srbiji.

Većina fotografija je rađena u boji što stvara dodatnu autentičnost.

Na otvaranju izložbe su govorili: Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije, kao i Goran Sudimac, arhivista.

– Na ovim fotografijama vidimo ovdašnje stanovništvo, vidimo vojnike koji su doneli slobodu. Pored tih običnih ljudi, ono što je izuzetno vredno pažnje jeste i narodna nošnja iz tog vremena, kao i koliko je narodna nošnja bila važna i značajna – rekao je Marko Marković na otvaranju izložbe.

Okupljene je pozdravio i Predrag Stojković iz Istorijskog arhiva „31 januar“ iz Vranja.

– Slike gradova i slike ljudi iz tog vremena omogućavaju nam da se vratimo unazad u vreme i dublje da shvatimo značaj ovog podneblja. Svaka fotografija nosi priču. Priču o životu i kulturi Srba, o njihovim svakodnevnim aktivnostima, o duhu tog vremena, načinu na koji su se oblačili i kako su se držali pred objektivom – pojasnio je, otvarajući izložbu arhivista Goran Sudimac.

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Grad Priština i Opština Gračanica.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button