КосовоКултураНасловна

У Грачаници представљен нови број часописа “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници одржан је књижевни цас где је представљен најновији број часописа за књижевност “Стремљење” у издању “Панораме”, као и целокупна издавачка продукција од Видовдана до Видовдана.

Главна и одговорна уредница “Јединства” Рада Комозец истакла је да иза њихове куће стоји предан рад, дуга и професионална сарадња са ауторима, али и одговорност чувања језика и писма као темеља идентитета народа.
“Овај број, да кажем, препун је прозних и поетских прилога, портрета писаца, есеја, културне баштине, ликовних прилога. Много тема, боја, духовне музике, пријатељства, све то имате у Стремљењима. Он је препознатљив и ван граница на целом српском етничком простору”, рекла је Рада Комозец, главна и одговорна уредница Јединства.

Књижевни час песмом отворио је Немања Тодоровић, вокални солиста. О часопису су говорили публициста, Ђорђе Јевтић, публициста и песник Драгомир Костић.

“Новоформирани клуб књижевних радника Косова те 1959.године издаје прву књигу песника, Радета Николића, а када је тај клуб ‘62, године прерастао у секцију Удружења књижевника Југославије за Косово и Метохију, објављује књиге за још неколико аутора”, истакао је Ђорђе Јевтић, публициста.

Промоција часописа праћена је стиховима песама аутора, чија су остварења пронашла место у овом часопису.
Приштински часопис за књижевност, уметност и културу на српском језику Стремљења први пут је објављен, маја 1960. године у издању листе “Јединство”.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон