КосовоЛокалнеНасловнаПравославље

У Храму Светог Димитрија у Сушици светом литургијом и литијама обележена сеоска слава

У Храму Светог Димитрија у Сушици литургијом и сечењем славског колача обележена је и слава овог места.

Свету литургију поводим прославе Свете славе Силазак Светог Духа на апостоле у манастиру Светог Димитрија у Сушици, служио је игуман манастира Светих Архангела у Призрену Михајло.

„Данас када је Света црква одредила ово празновање тродневно Свете Тројице и рођења саме цркве, ништа нема лепше од оног што нам је сам Господ дао, а то је управо Дух Свети  који је сишао на апостоле и ученике и ево који је 2000. година  присутан међу свима нама. И дан данас црква Божија захваљујући Духу Светом почива и она нас је данас окупила све овде. Ништа нема лепше него када се у овој цркви Светог Великомученика Димитрија на ово место као и цело село сакупите и прославите своју саборну славу Свете Тројице“, рекао је у беседи Михајло, игуман манастира Светих Архангела у Призрену.

За мештане Сушице ово је посебно значајан датум и дан који се обележава свечано, не само у обновљеном Храму већ и у домовима овог места.

“Ово ми није први пут да сам колачар, био сам и у манастиру Драганац. За мене и моју породицу је веома значајно и колико год будемо били у могућности увек ћемо прихватити овај Божији благослов. Желим свима велику срећу и радост поводом данашњег празника“, рекао је колачар, Небојша Јосифовић.

Мештанин Сушице Марко Симић истакао је да село слави сеоску славу, а да у својим домовима радо дочекују госте.

„Јако ми је драго што видим оволики народ и што сваке године оволико људи долазе овде да прославимо овај празник Свете Тројице“, истако је мештанин, Марко Симић.

Манастир Светог Димитрија у Сушици до 2019. године био је црква уз благослов светог епископа рашко – призренског Теодосија овде су се уселиле монахиње које су почеле да воде бригу о Светињи.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон