КосовоНасловна

Универзитет у Косовској Митровици: Одлука о укидању динара угрожава наш, али и опстанак целокупног српског народа на КиМ

На ванредној седници ректорског колегијума константовано је да је Приштински универзитет као стуб опстанка српског народа и као државна институција један од највећих послодаваца на овим просторима а примена одлуке Приштине о суспензији платног промета и укидању динара угрозила би рад ове високо школске установе.

Ова одлука доводи у питање даље фунционисање целокупног универзитета, обзиром да се комплетна исплата запослених, као и уплате школарина и накнада за пријављивање испита, обавља у динарима.

У извештају са колегијума који је на данашњој прес конференцији прочитао ректор проф. др Небојша Арсић, подсећају на чињеницу да је универзитет са 1.123 запослених, један од највећих послодаваца на овом поднебљу, а да високо образовање на десет факултета и на три нивоа студија, тренутно стиче око 9.000 студената.

„Уколико дискриминаторна одлука о укидању динара остане на снази, то би угрозило опстанак нашег универзитета али и читавог српског народа. Овде се ради о функционисању институције која нема алтернативу и која успешно опстаје и у немогућим условима“ наведено је у извештају где се даље поставља низ питања – како ће се исплаћивати плате, како ће се пријављивати испити, плаћати школарине, колоквијуми, дипломски и мастер радови или одбране докторских дисертација, како ће се вршити било која уплата, ако се укину плате, пензије и стипендије?

„Одлуком о укидању динара, настоји се да институције српског народа које пружају услуге образовања, здравства, социјалне заштите и културе буду угашене“ оцењује Ректорски колегијум.

Они подсећају да је одлуком како је истакнуто „нелегитимног“ градоначелника Општине Северна Митровица, прошле године прекинута изградња зграде Универзитета.

„То показује да некоме смета образовање високостручних кадрова. Где то још постоји да се политичом одлуком забрањује обезбеђивање услова за рад студената и наставника?  Такође, подсећамо да сваки уписни рок прате проблеми које изазивају институције из Приштине, чиме се покушава да се студенти одврате од уписа на наш универзитет“ стоји у даљем тексту извештаја.

Ректорски колегијум је затражио реакцију „демократског и цивилизованог света“ јер како су навели, примена овакве одлуке, води у егзодус и нестанак српског народа пред очима међународне заједнице и целог света.

„Читав цивилизован свет мора да устане против овога“ поручују.

Декани свих факултета и руководство универзитета дали су подршку одлуци државног врха Србије поводом упућивања захтева за хитно заседање Савета безбедности Уједињених нација поводом последњих дешавања на Косову.

У разговору са новинарима, ректор је нагласио да се овде ради о образовању и да оно не би никада смело да има икакве везе са политиком.

„Ово је одлука без преседана и немамо неко пређашње искуство па да знамо како смо тада радили, у некој другој ситуацији, Ми смо државна институција. Наше комплетно пословање иде преко Трезора НБС, све наше принадлежности иду преко система јавне управе плаћања, не видим алтернативу како бисмо ми сада реаговали“ каже Арсић.

Напомиње да ако универзитет не буде могао да функционише, то ће значити одлазак младих људи, а за њима ће отићи и остали, па је стога ово од кључног значаја за останак и опстанак српског народа на Косову.

Прошле школске године, упркос лошој политичко – безбедносној ситуацији током пролећа, када је у току уписни рок, ова високошколска установа није забележила неко забрињавајуће смањење броја студената. Према речима ректора Арсића, број примљених студената је био свега 3 до 4% мањи у односу на претходне године.

Извор: Радио Митровица север, ТВ Мост; Фото: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон