KosovoNaslovna

Vučić: Kurti izveo u Briselu dobar, ali kratkoročni trik

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Aljbin Kurti u Briselu izveo dobar, ali kratkoročan trik, jer je prvi imao sastanak sa evropskim zvaničnicima i ponudio da se potpišu sva tri dokumenta, jer je znao da naša strana neće da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i članstvo u UN. Vučić je rekao i da su neke zemlje iz okruženja danas tražile da se uvedu sankcije našoj zemlji zbog događaja u Banjskoj, ali da to nije prošlo na Evropskom savetu

Predsednik Vučić je rekao da je Aljbin Kurti i ranije to pokušavao.

„Mislim da to ne može ponovo da prođe. Kurti je imao prvi sastanak sa predstavnicima velikih sila evropskih, Francuske, Nemačke, Italije, i zatim šefom Evropskog saveta i Boreljom i Lajčakom. I on je njima izneo ideju – ajde da potpišemo sva tri dokumenta“, rekao je Vučić za Pink.

Reč je o drugom briselskom i ohridskom sporazumu i poslednjem predlogu koji je stigao u Beograd 21. oktobra o ZSO, dodao je Vučić.

„Zašto je on to izneo, zato što je njemu bilo jasno da Srbija to ne može da potpiše jer sam to već 10 puta rekao, ali on zna da lideri velikih zemalja ne znaju svaki detalj i onda je on to pokušao da proda. A reč je naravno o triku, jer on nije spreman da formira zajednicu ZSO uopšte“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Kurti znao da on, Vučić, neće da ide ispod granica Ustava Republike Srbije i da neće prihvatiti nezavisnost tzv. Kosova.

„Reč je o članstvu Kosova u UN i sistemu organizacija, institucija i agencija, Unesko i sve drugo, kao i o teritorijalnom integritetu tzv. Kosova. Kurti je to ponudio. Jasno je danas, čini mi se svima, posle svega što se juče događalo, ali je to bio jedan trik da bi kupio vreme i da bi dobio još nekoliko dana“, rekao je Vučić.

Izvor: RTS

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button