КосовоНасловна

Вучић: Курти тражи признање да би Срби гласали

Председник Србије Александар Вучић оценио је да сви у Европи знају да Аљбин Курти неће дозволити Србима у српским срединама на Косову и Метохији да изађу на изборе 17. децембра, јер тражи да признамо Косово да би Срби добили право које им припада.

Председник Вучић је то рекао у Дубаију на питање новинара да прокоментарише разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом као и то да су се из ЕУ последњих дана чули позиви да Пришитна обезбеди гласање Србима, али и да је Курти са састанка са амбасадорима Квинте поручио да је неопходно потписивање међудржавног споразума.

Вучић је рекао да то значи да „ми морамо да признамо Косово да би Срби могли да учествују на изборима и тачка и ништа више и ништа мање“.

Како је нагласио, то сви људи знају у Европи.

„Добро је да ће да реагују, али од те реакције, наравно, ми нећемо много тога да имамо, а опет им хвала. Дакле, неће бити избора у српским срединама на Косову и Метохији, зато што Аљбин Курти не жели да дозволи Србима оно право које је природно, што је нормално да могу да остваре. Запад ће нам увек рећи да нема довољно могућности да изврше притисак на Аљбина Куртија и издаће једно саопштење или још једну изјаву“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је портпарол ЕУ Петер Стано већ реаговао по питању изласка Срба на изборе, и додао да је „то то“.

„У сваком случају нам остаје да размишљамо како да штитимо своје интересе и колико и докле можемо да их штитимо“, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон