КосовоНасловна

Зијаде на СБ УН: Заједничка одговорност, усклађена акција и компромис, једини пут ка напретку

На данашњој полугодишњој седници Савета безбедности УН-а о Косову, специјална представница генералног секретара (СПГС) и шефица УНМИК-а Каролин Зијаде истакла је хитну потребу за усаглашеним деловањем и компромисом у циљу решавања погоршања безбедносног окружења и обезбеђивања мира и стабилности на Косову.

Информишући о недавним дешавањима и безбедносним изазовима, СПГС Зијаде је нагласила критичну важност конструктивног ангажовања и мера деескалације.

Она је поновила УНМИК-ову осуду озбиљног безбедносног инцидента који се догодио у близини села Бањска у општини Звечан на северу Косова, 24. септембра и трагичног губитка живота, позивајући на уздржаност.  

„Од суштинске је важности да истраге које су тренутно у току пруже прилику да се ови догађаји чињенично документују и да се починиоци позову на одговорност“, додала је Зијаде.

Констатујући да на састанку високог нивоа, одржаног 14. септембра у Бриселу, није дошло до консензуса, шефица УНМИК-а је рекла: „Ово је била пропуштена прилика да се конструктивно ангажујемо ка програму за спровођење одговарајућих обавеза страна према споразумима постигнутим у Бриселу и Охриду раније ове године“.

Она је изразила наду да ће исход састанака предвођених ЕУ и САД који су одвојено одржани у Београду и Приштини 21. октобра вратити дијалог на прави пут, уз чврсту посвећеност обе стране да предузму кораке ка деескалацији и делују по предлозима изнетим током састанака.

„Тренутни политички застој, са својим утицајем на безбедност и добробит становништва, може се превазићи само компромисом који би требало да се разради у дијалогу између Београда и Приштине“, указала је Зијаде.

Подвлачећи виталну повезаност између мира и одрживог развоја, Зијаде је нагласила важност регионалне сарадње и инцијатива интеграција у доприносу продуктивнијем дијалогу.  

СПГС Зијаде је нагласила потребу за јасном комуникацијом са јавношћу о питањима која утичу на њихову егзистенцију и људска права, позивајући да рад институција владавине права буде чврсто „усидрен у оквир људских права“.

Она је поздравила недавна законодавна дешавања, укључујући усвајање закона који уређује процес аплицирања за статус особа које су преживеле сексуално насиље повезано са конфликтом, као и одлуку Уставног суда о Конвенцији људских права о правима особа са инвалидитетом.

Осврћући се на пету годишњицу спровођења УНМИК-ове агенде за изградњу поверења, СПГС Зијаде је поново потврдила УНМИК-ову непоколебљиву посвећеност јачању комуникације и разумевања међу људима из свих заједница на Косову. 

„Овим се прави основа за прихватање тешких али суштинских компромиса неопходних како би се постигао напредак у дијалогу на нивоу лидерства“, рекла је шефица УНМИК-а.

Она је похвалила отпорност локалних актера, укључујући и партнере УНМИК-а, у њиховим неуморним напорима да унапреде поверење и дијалог, наглашавајући „да ћемо наставити наш рад на изградњи поверења, и ако често чујемо да ’је поверење на најнижем нивоу’ у овом тренутку. Али ако не сада,  када онда?“

У закључку, СПГС Зијаде је поновила УНМИК-ову подршку дијалогу под покровитељством ЕУ и нагласила императив инклузивног и одрживог дијалога у постизању трајног мира и стабилности на Косову.

„Дијалог је једини начин напред“, рекла је она.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон