ВестиКосовоНасловна

На суђењу Драгиши Миленковићу одбрана изнела да је неодржива квалификација да је почињен ратни злочин

Пред Специјалним судом у Приштини у суђењу Драгиши Миленковићу, уводну реч имали су тужилац и одбрана која је изнела да је неодржива квалификација према њиховом брањенику да је као чувар затвора починио ратни злочин против цивилног становништва. Миленковић се и на овом претресу изјаснио да није крив поводом оптужнице. Следеће рочиште заказано је за 6. јун, када ће се почети са извођењем сведока.

На главном претресу, уводну реч имао је најпре јавни тужилац који осумљичњном ставља на терет да је у периоду од 9. маја 1999. до 24. јуна 1999. као чувар затвора злоупотребио службена овлашћења, малтретирао и наводно мучио албанске затворенике те починио ратни злочин.

Испред тима одбране, адвокат Живојин Јокановић већ у уводној речи изнео је неодрживом квалификацију да је било ратног злочина

“Данас смо се срели са једним оптужењем за врло тешко кривично дело, за ратни злочин против цивилног становништва. Ово оптужење, иако не личи на оно после 1999. године првих дана, не измиче много ни томе. Пре свега, затворски чувар, коју је службу обављао наш клијент, не може бити везан за ратне догађаје, ратна збивања. Он је био цивилно лице у служби Министарства правде и правосудног система тада доминантног“, рекао је Јокановић по завршетку суђења.

У тиму одбране су, поред Јокановића, адвокатица Јована Филиповић и адвокат Дејан А. Васић, који је на суду још једном поновио да је одбрана за сведока предложила и актуелног премијера Аљбина Куртија.

“Суд је у претходном истражном поступку нашао да још увек није време и да то још увек није хитно питање да се у претходном поступку он саслушава. Ми смо данас добили, да тако кажем, и сагласност тужилаштва, суд ће о томе одлучити да ли ће се тај сведок саслушати, а сигуран сам да Драгиша врло добро зна и врло се добро сећа и тог времена и свега тога што су заједно сведок и он проживели за време рата и то би био један од кредибилних сведока. У свом обраћању везано за то саслушања премијер је рекао да ће он доћи у својству у којем га буде суд одредио, ми нисмо њега позвали да говори било шта осим истине у том времену шта се десило, а што се односи конкретно на Драгишино деловање и Драгишино понашање у окружном затвору у Приштни у том времену“, рекао је Васић.

Следеће рочиште на суђењу Драгиши Миленковићу који се изјаснио да није крив заказано је за 6. јун када ће се почети са извођењем и саслушањем сведока тужилаштва којих је осамнаест.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон