Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Политика

Вучић у четвртак на Самиту Европске политичке заједнице

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће у четвртак Самиту Европске политичке заједнице који ће се одржати у палати Бленхајм поред Лондона и који ће бити највећи скуп европски лидера у последњих неколико година.

Вучић ће током самита имати састанке са бројним званичницима, учесницима самита.

На Самиту ће премијер Велике Британије Кир Стармер угостити око 45 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава које се граниче са ЕУ, а уочи скупа Стармер је рекао да ће догађај означити тренутак када ц́е поново покренути односе Британије са Европом, након убедљиве победе коју је однео на изборима 4. јула ове године.

Скуп је и прилика да више од 45 лидера разговарају о неким од најургентнијих генерацијских питања са којима се Европа суочава – од рата у Украјини, до илегалних миграција и безбедносне сарадње.

Састанак у оквиру Самита Европске политичке заједнице пружиће лидерима јединствену прилику да разговарају и искористе овај моменат како би се конкретизовале и примениле мере у погледу питања од заједничког значаја.

Први пут, самиту ЕПЗ ће присуствовати и представници НАТО, Организације за европску безбедност и сарадњу и Савета Европе, „чиме се демонстрира важност јединства као одговор на сукобе и нестабилности унутар и близу европских граница, који подједнако утичу на интересе Велике Британије и европског континента“.

Европска политичка заједница је, као идеја, потекла од француског председника Емануела Макрона, који је настојао да створи шири круг европских савезника у различитим сферама.

Ово је четврти пут да се самит одржава, а претходних пута одржао се у Гранади, Кишињеву и Прагу.

Палата Бленхајм, где се одржава самит, налази се у Вудстоку (Оксфордшир) и у њој је 30. новембра 1874. рођен Винстон Черчил.

Палата је као изузетно дело барокне архитектуре под заштитом Унеска, а првобитно је саграђена као поклон краљице Ане Џону Черчилу, првом војводи од Марлбороа, у знак захвалности за његову победу у бици код Бленхајма 13. августа 1704.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон