Главна / Вести / Косово и Метохија / У Бриселу данас скрининг о поглављу 35

У Бриселу данас скрининг о поглављу 35

brisel-euУ Бриселу ће данас бити одржан скрининг о поглављу 35, које је у преговорима у придруживању Србије Европској унији резервисано за процес нормализације односа Београда и Приштине.

Делегацију Србије ће предводити министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин и саветник председника Републике Марко Ђурић, а циљ овог састанка је да се направи снимак досадашњег напретка у дијалогу и дефинишу будући изазови на том путу.

Према преговарчком оквиру ЕУ за преговоре са Србијом, који је  представљен на првој међувладиној конференцији у Бриселу, поглавље 35, уз поглавља 23 и 24, правосуђе, полиција и основна права, биће у средишту преговарачког процеса који је данас почео у Бриселу.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је на конференцији за новинаре нагласио да дијалог Београда и Приштине, уз унутрашње реформе, представља основни фактор у одређивањи напретка Србије на европском путу.

Након скрининга, Европска комисија ће саставити извештај на основу кога ће Европски савет донети одлуку о званичном отварању преговора о овом поглављу.

Поглавље 35, као и поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа, полиције и основних права, биће међу првима отворена, а међу последњима затворена, предвиђено је оквиром.

У Уводној изјави Републике Србије, која је представљена на данашњој првој међувладиној конференцији са ЕУ, наводи се да је циљ владе у Београду да Србија буде у потпуности спремна да преузме обавезе које проистичу из чланства до краја 2018. године, како би могла да постане чланица почетком наредног буџетског периода ЕУ.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …