Главна / Вести / Косово и Метохија / Изградња Парохијског дома у Сушици

Изградња Парохијског дома у Сушици

crkvaВише од четрдесет мештана села Сушица код Грачанице, данас је добровољно учествовало на изградњи Парохијског дома цркве Светог Димитрија. Средства, која су обезбеђена од стране донатора и добровољних прилога, била су довољна да се ураде груби радови, а данас и постави плоча на површини од 80 квадратних метара. Изградња Парохијског дома у дворишту цркве Светог Димитрија започета је 1. јула прошле године на иницијативу мештана, а уз благослов његовог преосвештенства Епископа рашко призренске епархије Господина Теодосија.

По речима Момира Јовановића, у плану је да се наредне године крене у изградњу стаза и тротоара, а за другу половину године планирано је подизање звоника. Дом ће служити мештанима за прославу сеоске славе, сечење славског колача, крштења, венчања и остала верска окупљања. Предвиђено је да објекат поседује трпезарију, кухињу и једну помоћну просторију.

Секретар Епархије рашко-призренске отац Сава Шмигић рекао је да се нада да ће тренд помагања, када је у питању изградња, да се настави и да ће још многи помоћи.Постоје обећања општине, да је буџетом одређена сума новца, опредељена за овај храм, па се надамо да ћемо са тим новцем саградити овај храм и припрату. Све то до Светог Димитрија или у крајњем случају следећег пролећа – каже отац Сава.

Сећање и записи казују да је Сушица једно од најстаријих српских села на Косову и Метохији. Помиње се први пут у повељи светог Краља Милутина из 1321. године као посед манастира Грачанице. Из тог давног периода је и црквиште изнад села, бројни остаци зидина, као и гробље у долини села.

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …