КосовоКултура

Венац организовао радионице „Лако коло“ за децу предшколског узраста у Грачаници и Лапљем Селу 

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине, сада са седиштем у Грачаници, одржао је данас две радионице „Лако коло“ за децу предшколског узраста у Грачаници и Лапљем Селу.

Након радионица за ученике основних школа и чланова КУД-ова широм Србије и региона које је Ансамбл „Венац“ одржао током претходне две године, сада поново наставља едукацију најмлађих када је у питању „Лако коло“. Овог пута, циљна група радионица су била деца која још увек нису стасала да упишу Школу фолклора коју организује Ансамбл „Венац“, а којима је ово била јединствена прилика да се упознају са фолклором и традицијом нашег народа кроз ову интерактивну радионицу.

Лако коло представља тротактни играчки образац, који се може сматрати симболом играчке традиције на Косову и Метохији. Његов континуитет може се пратити до данашњих дана у пракси што говори у прилог томе да је део народног идентитета и културе људи са ових простора.

Са поносом настављамо очување културне баштине Републике Србије.

Покровитељ пројекта је Министарство културе Републике Србије. Организацију радионице су помогле основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице и „Миладин Митић“ из Лапљег Села, као и сви запослени у предшколским установама „Ђурђевак“ у овим местима.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ,,Венац” из Приштине, сада са привременим седиштем у Грачаници, једина је установа Министарства културе Републике Србије чији целокупан колектив свакодневно ради и живи на Косову и Метохији.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон