Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Јевтић о позиву Приштине за издавање објеката у Штрпцу: Наставак атака на српску имовину

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је да режим у Приштини не интересује закон и да не преза ни од чега када је реч о угрожавању интереса Срба на Косову.

Јевтић је за данашње Новости, коментаришући то што Косовска агенција за приватизацију није уважила захтеве локалне самоуправе у Штрпцу да се објекти за које је пре неколико дана објављен позив за стављање у закуп доделе локалној самоуправи на коришћење, поставио питање како је могуће да су одлуке албанских градоначелника који су узурпирали власт на северу Косова за приштински режим валидне, док ниједна одлука општина где је градоначелник Србин, а скупштина има српску већину није валидна.

„То питање ћу ових дана поставити представницима међународне заједнице који нам говоре да би требало да учествујемо у косовским институцијама, а које наше одлуке не уважавају“, истакао је Јевтић.

Он је навео да је реч о објектима „Градске кафане“, хотелу „Бреза“ на Брезовици, „Партизанке“ и експрес ресторана у хотелу „Молика“ у ски-центру.

„Сви објекти су у власништву предузећа ‘Инекс’, односно ски-центра који су приштинске власти годинама покушавале да узурпирају, али смо се ми одупирали колико смо могли“, рекао је Јевтић.

Истакао је да су приштинске власти именовале „свој“ Управни одбор у „Ски-центру“ у чијем су саставу три Србина и два Албанца, као и да ће без сагласности српских чланова УО одлука Агенције бити неважећа.

„Иако су поставили своје људе, да не кажем Рашићеве Србе, са сваким од њих појединачно сам контактирао и рекли су да нису сагласни са поменутом одлуком Агенције, али сам захтевао њихов одговор у писаној форми. Уколико се буду изјаснили како су обећали, ми ћемо то искористити као аргумент на ванредној седници Скупштине општине коју планирамо за четвртак и објавићемо таксативно све одлуке“, рекао је Јевтић.

Подсетио је да поменути објекти годинама не функционишу због изостанка одговора приштинске стране на захтеве локалне самоуправе која је имала планове за њих, а у интересу становништва.

„Хотел ‘Бреза’ је након 1999. године био база украјинског контингента Кфора и после њиховог одласка остао је у руинираном стању. Ни ‘Градска кафана’ није у функцији и у лошем је стању, јер је у питању монтажни објекат. Ми смо у два наврата, 2013. и 2018. године, у име општине Штрпце, слали захтеве за експропријацију, али без успеха“, указао је Јевтић.

Додаје да је претходни директор Косовске агенције за приватизацију тек 23. јула ове године одговорио на допис локалне самоуправе да доставе списак објеката од јавног интереса како их не би ставили у процес приватизације, али да је у међувремену именован нови директор који је без икакве консултације са локалном самоуправом објавио јавни позив за давање у закуп објеката.

Јевтић је истакао да је реч о наставку атака на српску имовину и спровођење институционалног терора и насиља у свим срединама у којима живе Срби. Он је подсетио да је на удару Куртијевог режима прво била баш општина Штрпце и да су 16. марта 2022. године припадници специјалних јединица косовске полиције упали у зграду Привременог органа који су „запечатили“, и то на општинску славу.

„Прво су кренули на нашу општину, а потом на север где су Срби такође у већини и питање је шта све можемо очекивати у наредном периоду до избора у фебруару 2025. године“, рекао је Јевтић.

Извор: Танјуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон