КосовоСрбија

Петковић у Бриселу: Нова рунда разговора 13. маја, показали смо конструктивност, инсистирамо на ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас  и  да је Београд након седам сати разговора у Бриселу показао конструктивност, изнео своје предлоге за проналажење решења, али да Приштина не жели решење.

Он је новинарима у Бриселу рекао да ће се наредна рунда дијалога одржати 13. маја.

„Тешки и напети су били разговори, али су били директни што је добро. И ја и експерти смо имали прилику да изнесемо наше предлоге о идејама ЕУ и да решимо питање динара јер је Курти том одлуком угрозио опстанак српског народа. То мора хитно да се решава, у питању је постојање Срба“, рекао је Петковић. 

Према његовим речима све време Београд инсистира на састанцима како би се разговарало и пронашло решење.

„Најновије коментаре на предлоге ЕУ смо урадили и предали Лајчаку у најбољој вери и као такви су оцењени. Све време Бисљими је добацивао правио паралеле, говорио да га не интересују Срби који желе да напусте КиМ већ који желе да се интегришу чиме је потврдио да је политика Куртија да нема наших људи и Срба на КиМ. У шта да се интегришу, јер Срби на КиМ већ живе у својим домовима, тамо су њихове институције“, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао и да се нада да ће 13. маја доћи до помака, али да то не зависи од Београда који је показао конструктивност, као и да је свима јасно да је проблем у Приштини.

„На данашњи дан бележимо 500. инцидент од доласка Куртија на власт. разговарали смо о идејама ЕУ и трудили се да их унапредумо нашим предлозима, да свако дође до решења. Али са друге стране имате Приштину, односно Бисљимија који говори шта је за њега легално а шта није. Не можете у свом свету да градите своју реалност која нема везе са оним на терену – људима, институцијама. Са друге стране је Приштина која чини све да тај живот отежа“, рекао је Петковић.

Он се рекао и да Приштина покушава да намеће решење.

„И после говоре да ми желимо кризу, да смо фактор нестабилности, а ово је већ шести састанак на коме смо показали конструктивност. Приштина би нешто другачије и покушавају да намећу решење за легализацију једностраних одлука. Пристајемо на дијалог и решење а не да једна страна све изгуби а друга све добије. То не иде“, рекао је Петковић.

Он је још једном нагласио да због одлуке о забрани динара највише испашта српски народ на Косову.

„И због тих наших људи ми се боримо да сачувамо достојанство њиховог живота, да обезбедимо наставак финансирања и давања свих примања Републике Србије за наш народ на простору Косова и Метохији. И то ћемо чинити и у наредном периоду“, поручио је Петковић.

Навео је да није оптимиста по питању решења ситуације, јер како је рекао, после толико добрих предлога са српске стране, са друге стране не постоји никакав фидбек и оценио је да са стране Приштине не постоји политичка воља да се проблеми решавају. 

У изјави новинарима у Бриселу, Петковић је рекао да су, пред одлазак у Брисел, своје предлоге показали представницима међународне заједнице и да су они оцењени као конструктивни, али да су представници Приштине разбили концепт свега и да не желе да се договарају, већ да ствари посматрају само из своје визуре. 

„Као да само они постоје. Ако је идеја да пронађемо компромисно решење, то значи да морамо да разумемо једни друге. А како ћемо да разумемо ако стално имате са стране Приштине једностране потезе, а Срби онда одлазе. Онда дођемо до једног тренутка где ће Аљин Курти да каже па нема више Срба, нема више српских институција на КиМ и  нема потребе за Заједницу српских општина. Јел то идеја“, поручио је Петковћ.

Он је додао да неће да пристану на дијалоге у којима Приштина учествује да би заправо фингира неку врсту конструктивности, као и да су у тим дирекним сусретима у Бриселу на столу идеје које би требало да се разраде, да се види шта треба да се додатно унапреди и с једне и с друге стране да би то могло да постане компромисно решење.

„И свега сам се наслушао свих ових година. Ми ћемо да се боримо за права нашег народа, за достојанство њиховог живота. Трудићемо се да учинимо све, да сачувамо мир и стабилност, јер нам је то у интересу, то је наша политика и пре свега то је оно што и једино може да осигура будућност опстанку нашем народу на КиМ“, поручио је Петковић.

Он је истакао да ће српска страна наставити да инсистира на Заједници српских општина, јер, како каже, сви проблеми се дешавају зато што не постоји ЗСО и оценио је да би спровођење споразума са приштинске стране било могуће када би ЗСО постојала.

На питање новинара о предлозима Мирослава Лајчака, Петковић је одговорио да ће на одређене нове идеје које је представио Лајчак српска страна изаћи са својим коментарима, до следеће рунде дијалога 13. маја.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак раније ове недеље изразио је очекивање да ће предстојећи разговори бити засновани на „врло конкретним идејама“, оцењујући да се током претходне рунде дијалога смањио јаз између страна.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача одржан је 18. априла у Бриселу, а Петковић је тада рекао да је Београд учинио апсолутно све у намери да пронађе решење поводом једностране и насилне одлуке Приштине да се укине динар и платни промет Србије на Косову, али да Приштина не жели да се пронађе решење.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон