Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Косово

Ђурић: Не можемо бити задовољни реакцијом међународне заједнице према Куртију

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да Београд не може бити задовољан реакцијом међународне заједнице према косовском премијеру Аљбину Куртију.

„Ми увек тражимо више и не можемо бити задовољни реакцијом међународне заједнице према Аљбину Куртију. Треба да знамо да веома значи да настављамо да стварамо критичну масу људи која подржава наш споразум. Кад је у питању Косово, Клаудија Тени је предложила закон у Конгресу којима се стопира сва помоћ Приштини. Гради се нека врста новог политичког блока који је заинтересован за сарадњу са Србијом и не гледа једнострано на позицију Србије. Ово је резултат дугорочног лобирања и то сам спроводио као амбасадор у Вашингтону“, рекао је Ђурић за Хаппy ТВ.

Када су у питању мере Србије за Косово и шта је оно чему се Срби са Косова могу надати, Ђурић каже да никада не може да буде задовољан положајем Срба на Косову у околностима у којима не функционише ни платни промет нити постоји нормална економска размена.

„Видећемо да ли ће се нешто променити око ЦЕФТЕ, али сам скептичан. Данас је председник Вучић у Хамбургу и требало би да се састане са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Боравио сам у Берлину пре четири дана и разговарао са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок. Ја сам имао квалитетан састанак са госпођом Бербок. Радићемо на унапређењу односа са Немачком, много тога нас спаја. По питању КиМ, наши ставови са Немачком нису исти, али је важно да приближимо и наше становиште. Не треба да потценимо пропагандну делатност Куртијевог режима. Морамо се борити против тога. Србија је сигурна земља, дестинација за ЕXПО 2027. Позивам све наше грађане да шире добар глас о Србији по свету“, наводи Ђурић

Он се осврнуо и на недавну седницу ГС УН.

„За Србију је важна свака држава чланица Европске уније. Чак 70 посто наше робе иде према ЕУ. Феноменални економски резултати које смо остварили не би могли без добрих односа са земљама ЕУ. Током турнеје од 18 дана, из Естоније сам отишао у Вашингтон, а потом у Њујорк на ГС УН. Имали смо састанке са више од 70 државника широм света. Неком делује да је чудно што одржавамо односе са земљама Пацифичких земаља, погледајте шта је Курти радио… Он не може ни да уђе у салу ГС УН. Он је пратио у стопу оно што ради српска делегација. Ја се састајем са делегацијом Вануатуа, ено га Курти јури да се и он састане. Не може баш са премијером, него се сретне са неким нижим у делегацији“, каже Ђурић.

Додаје да је важно да је Србија на маргинама УН потписала десет важних споразума.

„О визној либерализацији, споразуме којима смо успоставили дипломатске односе са неколико земаља, укључујући Гвајану. Те земље можда некима звуче удаљено. Али су оне важне за нашу позицију, између осталог у Унеску. Србији је важно да све земље третира једнако. Ми једнако призањемо територијални интегритет и суверенитет свих земаља и због тога имамо интегритет и репутацију још из периода несврстаних земаља“, каже он.

Истиче да је значајан и економски положај Србије.

„Ако је Србија у стању да себе представи као земљу која се убрзано развија, и земља је која је добила званично инвестициони рејтинг. То значи да је реч о земљи која има одговорну фискалну и монетарну политику, одговорну унутрашњу и спољну политику. То је једна врста сертификата да је Србија стабилна инвестициона дестинација. За нас таква нова лична карта значи олакшање у борби за позитивну промену имиџа у свету. Реч је о огромном успеху“, наглашава Ђурић.

Када су у питању притисци на Србију, каже да су они огромни.

„Постоје политички центри изван наше земље којима одговара да Србија има Владу која ће бити подложна прихватању туђих мишљења. Ипак, све више има разумних људи који кажу да су свету потребне неутралне земље. Ми смо на страни међународног права. Поштујемо УН и територијални интегритет сваке земље нам је важан. Како бисмо могли да тврдимо да Косово и Метохија мора остати у склопу Србије, ако не поштујемо територијални интегритет других земаља“, истакао је Ђурић.

Додаје да је политика независности најтежа политика.

„То је политика која је највише у интересу грађана Србије. Говори председника Србије Александра Вучића су израз његове храбрости и по броју гледалаца су у врху на каналима Уједињених нација. Људи воле да слушају оне који имају шта да кажу. На крају, то је добар информативни извор о положају нашег народа на КиМ. Многи желе да ставе под тепих и сакрију страдање и истину о српском народу на Косову и Метохији, о Пасјану, Клокоту, о српским дечацима који су упуцани за Божић. О 86 српских затвореника који и данас робијају, а ухапшени су и притворени под сумњивим околностима. Да председник Србије не диже свој глас, нико у свету не би чуо за то“, наглашава Ђурић.

Наводи да се избори у сад пажљиво прате у Србији

„Ми то пажљиво анализирамо и пратимо. Срби у Америци су се активирали. То је веома важно. Ви сте видљиви онолико колико је ваша заједница видљива. Нас у Америци има више од милион. Има 137 српских православних парохија у Америци. Људи су се организовали“, казао је Ђурић.

На питање шта значи потписан споразум о енергетици са САД, будући да је настављено отопљавање односа са Америком, Ђурић каже да је за Србију од стратешког значаја да унапреди односе са САД.

„Уложио сам много времена у то и било ми је важно да сам могао да представљам Владу Србије током потписивања споразума о енергетици са САД. Нама је потребан приступ високим технологијама и модерним начинима да развијамо свој енергетски систем. То је један политички и економски споразум. Он нас подиже у очима америчке политичке класе“, казао је Ђурић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон