Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиПолитика

Вучевић са Липавским: Чешка подржава наставак дијалога Београда и Приштине, дијалог једини начин да се дође до решења

Односи Србије и Чешке достигли су највишу тачку развоја у новијој историји захваљујући, пре свега, међусобном разумевању, поверењу и посвећеном јачању партнерства, рекао је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић током разговара са министром спољних послова Чешке Републике Јаном Липавским.

Председник Владе је током разговора изразио забринутост због ситуације на Косову и активности које Аљбин Курти и администрација у Приштини предузимају против српског становништва.

Премијер је навео да је дијалог једини начин да се постигне одрживо решење за питање Косова и додао да је неопходан међународни притисак на Приштину како би дијалог са Београдом био настављен и заустављен терор над српским народом.

Он је истакао како је положај Срба додатно угрожен одлуком приштинских власти да забране употребу динара на Косову, која у великој мери отежава живот наших грађана у јужној српској покрајини и удаљава од дијалога Београда и Приштине.

Председник Владе је нагласио да је циљ Србије очување мира и стабилности у региону.

Вучевић је изразио захвалност на снажној и континуираној подршци коју Чешка Република пружа Србији у процесу европских интеграција на највишем политичком нивоу и на истрајавању у ставу према неопходности проширења Европске уније.

Липавски је истакао да Чешка Република подржава наставак дијалога Београда и Приштине и додао да је дијалог једини начин да се дође до решења прихватљивог за обе стране.

Министар спољних послова Чешке Републике Јан Липавски рекао је да сарадња двеју земаља, која је традиционално добра, може бити додатно унапређена у областима економије и енергетике.

Вучевић и Липавски су разговарали о билатералним осносима, унапређењу сарадње и регионалним питањима две земље, саопштио је Кабинет председника Владе.

Премијер је навео да посета министра спољних послова Чешке Републике представља нову страницу у традиоционално добрим односима.

Он је истакао како је инвестициона клима последњих година значајно унапређена, а Србија данас међу најпривлачнијим земљама за инвестиције на Западном Балкану и позвао је чешке компаније да улажу у Србији.
Вучевић је подвукао да се потенцијал за јачање економске сарадње, засноване на традиционалном пријатељству и блискости два народа, налази у областима енергетског сектора, одрживог развоја и инфраструктурних пројеката.

Премијер је позвао чешке компаније да буду партнери на Експо 2027, који је оценио као прилику за позиционирање Србије као земље могућности.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон