Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВестиКосово

Челић: Запад неће инсистирати на фомирању ЗСО, Срби да траже суштинску аутономију

Доцент на Правном факултету Универзитета у Северној Митровици Душко Челић оценио је да се ЕУ и САД од почетка нису понашали конзистентно у бриселским преговорима због чега не очекује ни да ће бити доследни у инсистирању на формирању ЗСО и да је то шанса за Србе на Косову да затраже суштинску аутономију.

„Нажалост, ЕУ као посредник, па ни САД као посредници у сенци, нису се понашали конзистентно у овим бриселским преговорима од самог почетка. Тако да није било за веровати да ће инсистирати доследно на томе да Заједница српских општина буде услов за евентуално даљи напредак позиције такозваног Косова у међународним интеграцијама“, изјавио је Челић за Косово онлајн.

Сматра да је Запад одлучио да „превише не притиска“ премијера Аљбина Куртија око питања ЗСО зато што сматрају да је већ учинио довољно „уступака“.

„Вероватно се у западним круговима сматра да је Курти начинио довољан уступак тиме што је омогућио какав-такав пролазак и улаз српске робе на територију Косова и Метохије, мада видимо да је то учинио сасвим делимично и да је вероватно одустао да пре избора инсистира на отварању моста у северном делу Косовске Митровице, ибарског моста. Предпостављам да је политички Запад сада одлучио да не притиска Куртија превише када је реч о Заједници српских општина“, каже Челић.

Поручује да је питање ЗСО из више разлога превазиђено.

„Први разлог је што, онако како је испреговарана, та институција не представља гарант заштите колективних права Срба на Косову и Метохији јер нема извршна овлашћења. А други разлог је ово понашање Куртија, конзистентно уназад две године из кога можемо видети да Куртија уопште није стало до било каквих колективних права Срба. Зато ми се чини да ово неинсистирање на ЗСО на известан начин не мора да буде лоше ни за Србе на КиМ“, прецизира Челић.

То је шанса за Србе да затраже – суштинску аутономију.

„Мислим да српски народ на Косову и Метохији на основу овог искуства уназад две године, бруталног кршења колективних права Срба, са чак елементима апатхејда, треба у овом часу да повиси политичку лествицу и да постави захтев за једном суштинском аутономијом“, наглашава Челић.

Додаје да се такви захтеви не требају испостављати пре косовских избора јер ће Курти наставити са притисцима и урушавањем преосталих колективних права Срба.

„Даљи могући кораци Приштине су свакако наставак једног систематског насиља, пре свега у правцу гушења преосталих колективних права Срба на Косову и Метохији, ту мислим пре свега на право на образовање – од основног до универзитетског и на право на здраствену заштиту. То је оно што је преостало у систему Републике Србије“, уверен је Челић.

Сматра да ће се наставити и са даљим урушавањем система локалних самоуправа тамо где су већинске локалне самоуправе српске.

„Ево имамо сада ситуацију у Штрпцу, па имамо ситуацију у Грачаници са мерама које на известан начин гуше колективна права Србе. Она су директно усмерена чак и против конвенције о мањинским правима, против Европске конвенције о мањинским правима Члана 16. у којој се каже да централне власти не могу да предузимају мере које имају утицај на демографску ситуацију тамо где је другачије становништво, мањинско становништво у већини. Они то чине с овим мерама“, упозорава Челић.

У том светлу види и заустављање изградње зграде Универзитета у Северној Митровици, покушај отварања главног моста на Ибру, а затим и пренамену објеката и земљишта мимо легалне воље и жеља већинског, спрског народа на северу.

„Власт тамо држи три посто становништва без консултација и директно супротно вољи већинског српског становништва. Дакле, можемо очекивати сличне акције и сличне мере до избора и не верујем да ће Курти учинити било какав уступак сем у смислу делимичног проласка робе или нечег другог. Шта више, претпостављам да ће наставити са популистичким мерама које ће његовом екстремном бирачком телу можда се чинити правим мерама када је реч о придобијању гласова у уочи избора“, каже Челић.

С друге стране, не очекује ни конкретније кораке ни од ЕУ или САД. Унију чека консолидација у извршној власти, а Америку председнички избори.

„Не очекујем чак ни да ће бити доследни као што и нису били до сада када је реч о вршењу притиска на Аљбина Куртија. Бојим се да је то једно окружење које највише одговара Приштини да даље покушава да мења стање на терену“, закључује Челић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон