Главна / Вести / Косово и Метохија / КФОР: Украјиници одлазе с Косова

КФОР: Украјиници одлазе с Косова

kfor11Команда Кфора потврдила је да ће украјински контингент у мировној мисији бити делимично смањен, а тај одлазак биће компензован већим бројем мађарских војника.

 

У саопштењу се наводи да ће број украјинских војника на Косову бити смањен крајем августа, али да њихов одлазак неће утицати на мисију, као и да ће Украјина задржати своје присуство у Кфору кроз штабне официре који ће остати на Косову.

Како је јуче саопштио заменик начелника Управе за сарадњу и мировне операције Генералштаба украјинске војске пуковник Андреј Ординович, Украјина ће до краја августа повући 103 војника с Косова због потребе учешћа у операцијама против проруских побуњеника на истоку земље. Кфор је навео да је у последњих неколико месеци мисија прошла кроз фазу трансформације како би се омогућило да јединице међународних снага буду способне за динамичније и проактивније деловање. “У том контексту дошло је до повећања мађарског контингента”, наводи се и подсећа да су Мађари присутну у Кфору од 1999. године. Кфор је пожелео добродошлицу новим мађарским војницима, а Украјинцима изразио захвалност за ангажовање и оценио да су они успешно спровели своју мисију и били пример за изванредну посвећеност послу и војни професионализам.

 

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …