Косово

Петковић из Брисела : Српска делегација је инсистирала на формирању ЗСО, као првог и најважнијег питања за будућност Срба

У Бриселу је  завршен тројни састанак делегација Београда и Приштине предвођених Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Састанак је почео око 13 часова и трајао је мало више од 3,5 сати.

Претходно је одржан састанак делегације експерата Београда коју предводи главни преговарач Београда и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и делегације ЕУ на челу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Лајчак је јутрос одржао и одвојени састанак са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

17:05 – Петковић: Најважније је то што смо јасно истакли све што отежава опстанак и живот српског народа на Косову

Директор Канцеларије за КиМ , Петар Петковић је након састанка нагласио да је српска делегација у разговорима инсистирала на формирању  ЗСО, као првог и најважнијег питања које се односи на будућност Срба на Ким.

Он је новинарима у Бриселу рекао да се наравно, говорило и о укидању динара и свим горућим проблемима са којима се наш народ због тога суочава.

„Прва ствар на којој је српска делегација инстирала је ЗСО као најважније, главно питање, које се пре свега односи на судбину и будућност српског народа на КиМ. Друго важно питање на којем смо инсистирали је питање динара имајући у виду једнострану одлуку Приштине да укине динар, а тако и социјална давања и школарине грађана Србије који примају та средства од Србије“,  нагласио је Петковић.

Рекао је да је за српску делегацију било најважније то што је јасно истакла све што отежава опстанак и живот српског народа на Косову, све насилне и једностране мере Приштине. 

Подсетио је да већ девет месеци траје ембарго на српску робу која не може да дође на простор Косова. 

Пренео је да је разговарано и о бројним инцидентима и нападима на српски народ, затварање српских институција, међу којима и српске амбуланте у Приштини, те и о понашању приштинских власти према Србима. 

„Указали смо на веома тежак положај српског народа на Косову, који је отежан додатно одлуком о забрани динара којом су погођени најстарији, запослени и деца, али и наше институције с обзиром на то да Србија шаље материјална средства потребна за функционисање тих установа као што су болнице, школе, вртићи. За нас је формирање ЗСО кључно јер се тиме у потпуности решава питање финансирања свих наших институција и српског народа онако како је предвиђено Бриселским споразумом и другим договорима“, подвукао је директор Канцеларије за КИМ.

Петковић је  нагласио и да проблеми морају да се решавају кроз дијалог, а не једностраним мерама.

Он  је, у изјави новинарима, казао да је имао разговоре са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком и онда и директан разговор са приштинском страном, што је окарактерисао позитивним, с обзиром да протеклих месеци није било директних разговора на којима је Србија инсистирала.

Извор: Т а н ј у г; фото: Тањуг

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон