Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић у судници у којој се чита оптужница против петорице Срба

Марко Ђурић у судници у којој се чита оптужница против петорице Срба

mala_image_1409040460Оливеру Ивановићу и  петoрица Срба почело је суђење. Судија је, као што је мисија ЕУ и раније најавилa Роксана Комса, која је уједно и председавајућа суда. Она управо проверава присутност оптужених, што је део стандардне процедуре. Уз сву петорицу оптужених, налазе се и њихови адвокати. Адвокати Љубомир Пантовић и Небојша Влајић се налазе поред оптуженог Оливера Ивановића, Дејан Васић је уз Драгољуба Делибашића, који има још једног адвоката, Миодрага Бркљача, али који није данас у судници, Фарук Кореница седи до Небојше Вујачића, Миро Делевић је уз Александра Лазовића и Добрице Лазића је адвокат Илије Вујачића. Специјално тужилаштво представљају тужиоци Ромула Матеус и Џонатан Рател. Судија је очекивао објаснила и да је ово “само припремно рочиште, што је прирпема за главни претрес.” Она је оценила и да “велико присуство медија помаже транспарентности правде.”

.Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, стигао је око 10 цасова. Он је дошао у пратњи градоначелника Северне Митровице, Горана Ракића, председника Привременог органа општине Косовска Митровица, Александра Спирића, али и градоначелника и председника привремених органа осталих општина са Севера Косова, осим градоначелника Стевана Вуловића, којем је косовска полиција недавно покушала да уручи ЕУЛЕКС-ову оптужницу. Присутан је велики број новинара, укључујући и новинаре косовских агенција, а такође је дошао и специјални тужилац ЕУЛЕX-а Џонатан Рател, који данас представља тим тужилаштва. У судници је присутан и велики број рођака и пријатеља оптужених.

Оливер Ивановић, Драгољуб Делибашић, Илија Вујачић, Небојша Вујачић и Александар Лазовић ће на овом рочишту имати шансу да пред судом представе своје приговоре, поднесу приговоре на оптужницу, као и на прихватљивост доказа изведених у оптужници, али и да се изјасне о својој кривици, док ће тужилац, Џонатан Рател, прочитати оптужницу. Истовремено, председавајући судија Сузана Комса, упознаће данас оптужене са њиховим правима и проверити тачност њихових личних података који се налазе у оптужници, и утврдити да ли су тимовима одбране достављена сва документа наведена у оптужници. Међутим, ово рочиште није почетак суђења, јер, након припремног рочишта, у року не краћем од 30, а не дужем од 40 дана, судија ће заказати друго рочиште, тј суђење.

Заједничку оптужницу против петорице Срба, испред Специјалног тужилаштва Косова, подигао је 11. августа, ЕУЛЕКС-ов тужилац, Сезари Михалчуку. Тако се Оливер Ивановић терети за ратни злочин наводно почињен 1999. и 2000. године над албанским становништвом, Драгољуб Делибашић се терети да је заједно са Ивановићем, подстицао на саизвршилаштво у извршењу кривичних дела – тешко убиство и тешко убиство у покушају, фебруара 2000. године, док се Илија Вујачић, Небојша Вујачић и Александар Лазовић, терете за тешко убиство и тешко убиство у покушају, у фебруару 2000. године.

Од ове петорице оптужених Срба, први је притворен бивши државни секретар Министарства за КиМ, Оливер Ивановић, 27. јануара, да би само седам дана након његовог хапшења био ухапшен и бивши командир полиције у Северној Косовској Митровици, Драгољуб Делибашић.

Након њих, 15. априла, ухапшен је и Небојша Вујачић, који је од пре нешто више од месец дана, након затворског притвора, био у кућном притвору, док су Оливер Ивановић и Драгољуб Делибашић од својих хапшења све време у притвору.

Александру Лазовићу и Илији Вујачићу све до саслушања о притвору, које је одржано недељу дана пре данашњег, припремног рочишта, суд ни једном није изрицао било какву рестриктивну меру, да би ЕУЛЕX-ов судија, Роксана Комса, Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу одредила затворски притвору у трајању од месец дана, а Илији Вујачићу, обавезу јављања полицији и забрану приласка одређеним лицима.

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …