Главна / Вести / Косово и Метохија / Космет данас из угла народног посланика Владете Костића

Космет данас из угла народног посланика Владете Костића

vladeta_kosticУ емисији „Отворени студио“ на Радио Грачаници, народни посланик у Скупштини Србије, члан СНС у Владета Костић, истакао је, да је “Српска листа” кључни и стабилизујући фактор на КиМ а тиме и у будућем сазиву покрајинске скупштине .

Српска заједница је затражила да се одложи седница Скупштине Косова за четвртак. Разлог је по свему судећи избор преговарача из Покрета Самоопредељења Аљбина Куртија. Шта можемо очекивати у четвртак?

Више пута смо имали очекивања, али је најбоље да сачекамо и видимо како ће се ствари одвијати у међувремену,  јер све зависи од Уставног суда. Све ово што се одиграло у последње време јесте “захваљујући” одлукама Уставног суда. До сада део тог посла радила Централна изборна комисија. Уствари, то се дешава када се не поштују права која су донешена  и уткана у Закон о изборима. Надам се да ће се све решити у четвртак, јер је математика проста. У било ком европском и цивилизованом друштву,  онај ко има више посланика од укупног броја, тај и добија извршну власт.

Да ли сте разговарали са  посланицима који су верификовали своје мандате у Скупштини Косова по питању јединствене стратегије, односно политике  која брани интересе Срба, знамо да један од српских посланика није из редова “Српске”?

Сви посланици “Српске” су на једној листи, све оно што се спекулише, у смислу да је дошло до расцепа, није тачно.  Свих девет посланика имају јединствену политику и јединствен став да бране интересе Срба. Били смо јединствени у одлагању седнице прошле недеље, тиме смо и доказали да смо сви за једну заједничку политику.

Последњих дана поједини албански медији пишу да су Срби подржали Хашима Тачија за премијера, то је демантовао и председник листе Српска Александар Јаблановић. Како коментаришете сва писања?

Уопште није тачно да смо подржали Хашима Тачија , а ни другу страну  то јест коалициони блок. Ми јесмо подржали на последњој седници  Ису Мустафу за председника Скупштине. Појавили су се нови моменти, а то је да ће Самоопредељење водити преговоре са Београдом и ми смо затражили одлагање. Једноставно хоћемо да се хоћемо да се консултујемо са Владом Србије шта чинити даље, и то не кријемо.

Срби улазе у владу. Да ли се зна која ће министарстава тражити српска заједница?

Претерано је рано причати о поделама министарстава.  Прво треба да се изабере председник Скупштине Косова и да се по фамозном  упутству Уставаног суда  Косова додели  мандат  кандидату из редова странке Хашима Тачија, како би се формирала Влада. Уколико он не успе да добије већину од укупног броја посланика, онда ће по закону Уставног суда, председница Косова Атифете Јахјага мандат  доделити оној партији која има већину у Скупштини Косова.

У току је приватизација српских фирми на Косову и Метохији. Како спречити по свему судећи нелегалну приватизацију српских предузећа?

То је једно од највећих проблема на КиМ, као и имовина која је одузета Србима. Приватизацијом нису задовољни ни Албанци. Ту се једино слажемо са Самопредељењем. Приватизација на КиМ одвија се дужи низ година и то је један процес са којим нико није задовољан. Ово питање се мора покренути у Бриселу и биће једна тачка у ЗСО.

Како гледате на позив Српског националнног форума позива Влади Србије да хитно предузме одговарајуће кораке, како би се спречила најављена ликвидација пољопривредног предузећа “Ратар” из Лапљег Села и отимање земље која је вековима припадала Србима, а коју ће њеном распродајом откупити Албанци и тиме драстично утицати на промену власништва и етничке структуре становништва на централном Косову?

Ово је иронија од стране људи који су у овом форуму, односно особа које су директно учествовале у преносу овлашћења фирме „Ратар“. Данас је 250 хектара земљишта овог предузећа приватизовано, а како и на који начин, још увек не знамо. Свакако да ће се та ситуација преиспитати.

Усвојен је нови Закон о раду, како ће он утицати на запослене на територији  КиМ?

Закон ће утицати исто онако како утиче сваки закон, на основу ког ми примамо плате на КиМ. Сваки закон који се усвоји у Скупштини Србије тиче се и Срба који живе на просторима Косова и Метохије, и то је потпуно јасно, ту не постоји никаква дилема.

Једна од главних тема у преговорима Београда и Приштине је формирање Заједнице српских општина. Приштина је до сада, како истичу представници Београда активно вршила опструкцију. Када можемо очекивати почетак формирања заједнице?

Заједница српских општина јесте нешто што је договорено у Бриселу и то ће, свиђало се то неком у Приштини или не, бити спроведено. Како и на који начин ће се формирати видечемо. Једноставно, чека се неко ко представља Приштину.

Након формирања Заједница српских општина, шта ће се десити са српским фирмама и радницима локалних самоуправа, да ли се о томе говори у Београду?

Чека се усвајање статута Заједнице српских општина, где би заједница могла да формира своја локална предузећа која би касније преузела предузећа која тренутно раде у нашим срединама а финансирају се из буџета Републике Србије. Суштина јесте да се задрже све плате које се издвајају из буџета РС.

Говорило се пуно о улагању у пољопривреду. Формирано је и предузеће „Метохија“. Шта можемо очекивати по том питању, колико заправо Срби у покрајни могу да се ослоне на пољоприведну производњу и одржив опстанак од свог рада у том сегменту?

Предузеће „Метохија“ је основано и оно је под ингеренцијом Канцеларије за Косово и Метохију. Предузеће је почело са радом у Лапљем Селу. Закупљена је сала али се стало са радом. Ја сам то питање покренуо на Скупштинском одбору за КИМ. Од директора за КИМ Марка Ђурића тражио сам да се не стане са овим пројектом, шта више да се тај пројекат ојача. Знам да су одређени људи нека своја средства уложили у пољопривредну производњу на Косову, и да сада чекају да се та средства врате, посебно у смислу откупа пољопривредних производа и пласмана на тржиште.

Евидентно је да поједине установе у покрајни не раде како треба. Слично је изјавио и начелник Косовског управног округа Срђан Петковић и најавио могућност смене челних људи у појединим локалним самоуправама. Да ли ће оних за које се установи да не раде добро свој посао?

Ако ви у институцији немате човека који не води добро фирму или предузеће и брине о томе, онда се нешто мора мењати. Мој став је да се рад свих локалних самоуправа, свих школа, здравствених установа, свих оних институција који раде по систему РС испита и да се одговорни смене. Постоји одређени број директора здравствених установа који су ову институцију гледали као своју и запошљавали своју родбину. Код нас постоје „породичне“ школе и амбуланте. зато такви директори морају што пре бити смењени. На жалост, многи од њих су деценијама испред институција и млади интелектуалци због таквих не могу да напредују. Где год да смо поставили младе интелектуалце испоставило се да су бољи од оних који су годинама на местима директора.

Недостатак медикамената, превоз ђака до школа само су неки од проблема који се из године у годину понављају. Како наћи дугорочно решење?

Одговорно вам тврдим да највеће препреке представљају институције у Приштини око оба проблема. Што се медикамената тиче, ми добијамо листу лекова који могу да уђу на Космет и то је листа коју добијамо из Министарства здравља Косова. Дешава се да се испорука медикамената задржи на административним прелазима па се решење тражи преко официра за везу Београда Дејана Павићевића, који преко међународних институција покушава да реши проблем. У будућности све ове проблеме мораће да решавају посланици који седе у Скупштини Косова.

Иначе, две недеље се воде преписке са косовском полицијом и царином око школских аутобуса. Стално траже нова, додатна документа, како би доказали да су ти аутобуси “чисти” и да су исправни за превоз ђака. Добили су све папире, и сада чекамо зелено светло да ти аутобуси крену. На жалост, дешава се да траже додатне папире и то се све врти у круг.

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …