ЛокалнеНасловна

Грачаница: Извођач Небојша Денић одржао хуманитарни концерт за фрескопис цркве у Липљану

Вокални извођач Небојша Денић вечерас је у великој сали Дома културе у Грачаници одржао концерт хуманитарног карактера. Средства прикупљена продајом карата биће усмерена за фрескописање цркве Светих Флора и Лавра у Липљану. Небојша Денић одушевљен је како је прошао концерт, колико је људи било и истакао да му је srcе пуно, јер је било много дародаваоца који учествују у нечему племенитом.

„Повод за овај хуманитарни концерт је леп, да се гради једна светиња, да наша генерација учествује у нечему што многе генерације пре нас нису успеле да одраде, а ми ћемо, ако Бог да следеће године да имамо једну нову светињу, осликану. Желео сам да траг наше генерације и нас самих буде печат да смо постојали, да смо у тешким временима стварали и радили“ рекао је Денић.

Липљански парох Драгиша Јеринић каже да је Небојша Денић спојио лепо и корисно.

„Двострука радост! Прво зато што је ово концерт хуманитарног карактера за фрескописање цркве у ова тешка времена, а уједно и много лепа промоција једног од најбољих у Липљану, то је човек код кога ја често налазим инспирацију да могу да наставим даље, јер се овде не дешава често да имамо нешто лепо, а уједно и корисно“, каже парох Јеринић.

Подршку је из првих редова пружила и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

Гошће концерта Јасна Ђокић и Миљана Славић запевале су пред пуном салом Дома културе Грачаница и пружиле подршку Небојши Денићу.

Завршетак радова на цркви у Липљану очекује се наредне године на празник Светих Флора и Лавра, тачно 90 година од почетка изградње цркве, која је поклон регента Александра Карађорђевића грађанима Липљана.

Црква Светих мученика Флора и Лавра се налази у близини Цркве Ваведења Богородичиног из 14. века, за коју се претпоставља да је прво била посвећена Светим Флору и Лаври, као и да је била седиште Липљанске епископије од 11 до 14. века. Нова црква је саграђена 1934. године, оштећена је у време Мартовског погрома и 2006. године обновљена под руководством Комисије за спровођење обнове на српским православним верским објектима на Косову.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон