KosovoNaslovna

Rakočević: Ako je pitanje ulaska Srbije u EU odricanje od Kosova, onda ta EU za Srbiju nema nikakvog smisla

Međunarodna zajednica ne želi iskreno da vidi Srbiju u Evropskoj uniji, kao ni da se primeni ono što je potpisano u okviru dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je književnik i novinar Živojin Rakočević povodom nezvaničnih najava da će Savet EU tražiti od Evropske komisije da Ohridski sporazum postane deo Poglavlja 35 u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Rakočević ističe da vrlo često deluje da Evropska unija jedva čeka da postavi neku prepreku ispred Srbije i Zapadnog Balkana kako ne bi postali deo EU.

„Detalji koji govore sve to su naravno granice. Zar mislite da bi Evropska unija uložila ovoliko sredstava u pravljenje granica na Balkanu i učvršćivanje ovih nedovršenih entiteta kao nekih država, da želi jedinstveni Balkan i da želi taj Balkan u Evropskoj uniji? Ako se ikada uđe u Evropsku uniju ove granice neće mati smisla. Pa što su oni svih ovih godina ulagali u te granice, zašto su ih pravili i zašto je to tako?“, kaže Rakočević za Kosovo onlajn.

Ukoliko bi uslov Srbiji za ulazak u Evropsku uniju bio odricanje od Kosova, ona za Srbe ne bi imala smisla, smatra Rakočević.

„Suštinski, ako je pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju odricanje od Kosova, a mi smo se odrekli svega realnog na Kosovu, sem članstva u Ujedinjenim nacijama, onda ta Evropska unija za Srbiju i većinu građana Srbije nema nikakvog smisla, a za kosovske Srbe to bi bio još jedan u nizu poraza koje faktički živimo“, naveo je on.

Rakočević ističe da se ne može očekivati da u bilo kojoj formi Srbija potpiše priznanje Kosova.

„Ako je u nadi da će nama biti bolje sve predato, onda taj potpis neće kosovskim Srbima značiti ništa, neće u suštini značiti ni Srbiji ništa. Sve je do te mere obesmišljeno da čak ni jednu Zajednicu srpskih opština ne možemo dobiti“, rekao je Rakočević.

Suština je jasna, tvrdi on, radi se na tome „kako izbrisati kompletno nasleđe sporazma koje smo imali u proteklom periodu i koji su samo na papiru garantovali naša prava“.

„Suštinski, međunarodna zajednica je pripremala dokumente i govorila Albancima `potpišite i ne primenite`. Ista stvar je i sa najnovijim dokumentima, jednostavno, naš život i naša sloboda govore sledeće, ako vam kosovski Srbi kažu `imamo slobode`, onda je sve u redu, do tog trenutka mi ćemo živeti ovako kako živimo. Nijedan sporazum neće biti primenjen, jer u osnovi međunarodna zajednica niti nas toliko želi u Evropskoj uniji, niti želi da se primeni ono što je potpisano“, zaključio je Rakočević.

Izvor: Kosovo onlajn

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button