Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Јединствено на изборе

Ђурић: Јединствено на изборе

marko_djuricСрбија неће донети ниједну одлуку у вези са изборима на Косову или будућношћу српског народа без договора и учешћа свих грађана Србије, изјавио је Марко Ђурић.

Ђурић је после састанка државног врха с представницима Срба с КиМ рекао да је то први у низу састанака и да ће државни врх разговарати и с представницима Срба јужно од Ибра и да ће “учинити све да не обрадује другу страну поделама”.

Саветник председника Марко Ђурић изјавио је да је државни врх Србије позвао Србе са севера Косова и Метохије да изадју на локалне изборе 3. новембра јединствено и поручио да је веома важно да сваки договор који се постагне, буде договор из кога ће произаћи једиство.

“Веома је важно да сваки договор који постигнемо, било у ком правцу, буде договор из кога ће произаћи једиство”, рекао је Дјурић за РТС након састанка државног врха са представницима Срба са севера КиМ.

“Србија не намерава да буде мање активна по питању нашег народа на КиМ, не намерава да одустаје од од борбе коју водимо 14 година, а чији предводници су управо људи са којима смо разговарали и на чију истрајност и упорност смо поносни и којима дајемо пуну подршку у борби да остану и опстану”, рекао је Ђурић после тросатног састанка државног врха Србије и представника локалних самоуправа са севера Косова.

Према његовим речима, циљ је заједничка стратегија за остваривање дугорочних државних и националних интереса на КиМ.

Како је објаснио, централна тема разговора били су избори на КиМ заказани за 3. новембар, а државни врх је настојао да саговорнике упозна са свим детаљима бриселских разговора, али и да саслуша ставове представника општина са севера Косова.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић, који се новинарима обратио у име представника локалних самоуправа са севера Косова, рекао је да ће се у наредним састанцима са државним врхом Србије трагати за јединственим решењем, јер би “најгори исход био да дође до поделе”.

Представници четири општине су, како је рекао, изнели бриге и забринутости за ситуацију на КиМ, са посебним освртом на предстојеће локалне изборе.

“Ово је први од више састанака и нормално је да ћемо запажања и предлоге државног врха пренети нашим сународницима, али нормално је да ћемо тражити решење које би било у интересу Србије али и грађана Србије на КиМ”, рекао је Миловић.

На питање да ли је од државног врха добијен позив да Срби на северу КиМ изђу на локалне изборе 3. новембра и да ли ће о томе размислити, Миловић је кратко одговорио: “Наравно”.

“Државни врх има своју обавезу из бриселског споразума. Једна од обавеза јесу избори заказани за 3. новембар, али пре тога многе ствари треба дефинисати и урадити”, истакао је Миловић.

Састанку, чија су тема локални избори на КиМ и који је трајао око три сата, присуствовали су председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник владе Александар Вучић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, саветник председника Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин, као и председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

У делегацији са севера Косова су председници општина, Лепосавић – Драгиша Васић, Косовске Митровице – Драгиша Влашковић, Зубин Поток – Славиша Ристић, Звечана – Драгиша Миловић, као и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

Ђурић је у уторак, гостујући на ТБ Б92, најавио да ће државни врх Србије у наредним данима одржати многе консултације с представницима Срба са севера и југа Косова и изнети јасан став о учешћу на локалним изборима на КиМ.

Он је прецизирао да ће државни врх, након разматрања укупне ситуације и “добијања непосредних информација са терена, саопштити званичан став”.

“Веома је важно да пошаљемо јединствену поруку, да сви наши грађани знају шта је став Србије у вези са изласком на изборе. Након разговора са представницима нашег народа на КиМ, држава ће објавити јединствени став и након тога ће уследити позив за учешће на изборима”, казао је Ђурић.

Дачић, Вулин и Ђурић заложили су се за то да све стран ке изађу на јединственој листи на изборе који су заказани за 3. новембар.

Извор: Б92

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …