КосовоНасловна

У Звечану данас почиње прикупљање потписа за смену градоначелника

У Звечану данас почиње прикупљање потписа за петицију за смену градоначелника Иљира Пеција, изјавио је Дарко Вуксановић испред грађанске иницијативе за смену градоначелника Звечана.

Он је за Т а н ј у г  потврдио да је након састанка са представницима општине Звечан добијена сва потребна документација и да ће потписивање петиције почети од 9 часова на платоу код споменика краљу Милутину. 

Вуксановић је позвао грађане да у што већем броју дођу и потпишу петицију и додао да верује да нико не подржава начин на који се води општина и изазивају тензије.

Према административном упутству, за покретање референдума за смену градоначелника Звечана потребно је прикупити 20 одсто потписа  од укупног броја грађана уписаних у бирачки списак, што је 1.411 потписа.

Грађанске иницијативе у Лепосавићу и Косовској Митровици започеле су у среду прикупљање потписа за смену градоначелника.

За градоначелнике четири општине са српском већином на северу КиМ изабрани су Албанци, на локалним изборима одржаним у априлу прошле године, које су Срби бојкотовали због непоштовања бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба. 

На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.567, од којих 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана.

Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон