Главна / Вести / Косово и Метохија / У уторак представљање нацрта преговарачког тима ЕУ

У уторак представљање нацрта преговарачког тима ЕУ

zastava_eu__velika_copy12

Нацрт преговарачког оквира за преговоре са Србијом о чланству у ЕУ биће у уторак представљен чланицама Уније,на састанку на нивоу амбасадора у Бриселу,рекли су извори у Европској комисији. Како су рекли европски извори,чланице ће затим размотрити предлог тог оквира са методологијом и принципима преговарања,а “озбиљна расправа се очекује у септембру” и трајаће бар месец дана.
Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је јуче у Београду да ће следеће седмице чланицама Европске уније изнети нацрт преговарачког оквира са Србијом.
Преговарачки оквир је јуче размотрен и на Колегијуму комесара Европске комисије,рекли су европски извори.У Европској комисији се надају да ће медјувладина конференција на којој бити представљен преговарачки оквир,моћи да се одржи до краја године,и додају да Србија,такође,треба да представи своју општу преговарачку позицију.
Извори у Европској комисији су оценили да је време да се именује главни преговарач и формирају преговарачки тимови,а то је,како су навели,као први корак наводено и у листи корака који се очекују од Србије у припреми за преговоре.Та листа уручена је српским властима,а предвиђа, између осталог,и јачање мисије Србије у Бриселу,припрему за аналитички преглед законодавства Србије,тежиште на поглављима 23 и 24 и припрему за отварање преговора после аналитичког прегледа.
За отварање поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе,основна права,слободе и безбедност, “кључно мерило” биће представљање вишегодишњег акционог плана,а то су и једина поглавља која имају “прелазна мерила” јер носе “највећи потенцијал за промене”.
У оквиру поглавља 35 о осталим питањима,које ће се међу првим отварати,а међу последњим затварати, пратиће се процес нормализације односа Београда и Приштине,односно споразума о томе. Тај приступ је одабран да се не би по различитим поглављима трагало за тим шта је урађено у одређеним областима у односима Београда и Приштине,рекли су извори у Европској комисији.
Остаје да се најкасније до јануара,након разговора са чланицама,утврди оквир за поглавље 35, односно шта ће тачно бити у њему,будући да то поглавље не садржи правну тековину као поглавља 23 и 24 у којима се може одмах присутпити аналитичком прегледу.Извори у Европској комисији су подсетили да се поглавље 35 иначе обично користи у завршној фази преговора.У Комисији не искљчују да осим односа са Косовом то поглавље садржи и друга питања,док ће се питање Косова појављивати и,на пример,у областима статистике и информационих технологија када је реч о статистичким регионима или интернет доменима.
У преговорима са ЕУ могу се и у фази аналитичког прегледа отворити и затворити лакша поглавља,а у процесу преговора може се истовремено отварати више поглавља.Од Србије се очекује и да у начелу каже да ли ће у неким областима тражити одлагање усклађивања са законодавством ЕУ, рекли су извори у Европској комисији и нагласили да нема трајних изузећа.Ти извори су подсетили и да и ЕУ може да тражи одлагање,попут прелазног периода за отварање тражишта радне снаге за раднике из нове чланице.

Check Also

Драгица Гашић: Покушавам да издржим уз Божју помоћ, али све су ми покрали, чак и инсулин

Невоље Драгице Гашић, једине српске повратнице у општини Ђаковица не престају. Након повратка, из посете …